VS ZN sprejel resolucijo o Iranu

Varnostni svet Združenih narodov je soglasno sprejel resolucijo o sankcijah proti Iranu zaradi njegovega spornega jedrskega programa.

Objavljeno
23. december 2006 21.21
New York - Varnostni svet Zrduženih narodov je soglasno potrdil resolucijo o sankcijah proti Iranu zaradi njegovega spornega jedrskega programa. Z njo VS ZN vsem državam nalaga, da preprečijo dobavo ali prodajo vseh surovin, opreme ali tehnologije, ki bi lahko prispevali k iranskemu jedrskemu in raketnemu programu, nalaga pa tudi zamrznitev premoženja podjetjem in posameznikom, povezanim s tema dvema programoma, ki so v prilogi tudi našteti.

Besedilo resolucije, ki so ga pripravile Velika Britanija, Francija in Nemčija, zahteva, da Iran "brez odlašanja ustavi vse dejavnosti, povezane z bogatenjem in predelavo urana, vključno z raziskovalno-razvojnimi dejavnostmi", kot tudi vse projekte, povezane s pridobivanjem težke vode. Če Iran ne bo spoštoval zahtev VS ZN po ustavitvi bogatenja urana, mu resolucija 1737 grozi z nadaljnjimi nevojaškimi sankcijami v okviru 41. člena Ustanovne listine ZN.

Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je ob sprejemu resolucije izrazil upanje, da bo Iran "resno ukrepal," da bi izpolnil zahteve VS ZN. Če bo Iran izpolnil te zahteve in zahteve Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), bodo sankcije umaknili, je dal vedeti Čurkin.

Predstavnik ZDA v Varnostnem svetu Alejandro Wolff je povedal, da VS ZN od Irana pričakuje "polno, brezpogojno in takojšnjo" izpolnitev zahtev, posvaril pa je tudi, da ZDA v nasprotnem primeru ne bodo omahovale pred nadaljnjimi ukrepi v VS ZN.

Resolucija je rezultat dvomesečnih pogajanj med stalnimi članicami VS ZN, Varnostni svet pa želi z njo prisiliti Teheran, da pristane na pogajanja o svojem jedrskem programu. Da ne bi prišlo do kakih presenečenj, sta se ameriški predsednik George Bush in ruski predsednik Vladimir Putin pred zasedanjem VS ZN še zadnjič posvetovala po telefonu ter si obljubila sodelovanje.

VS ZN je resolucijo sprejel natanko dva meseca po tem, ko so predlagateljice svoj osnutek prvič predstavile, ker Iran ni spoštoval roka, ki mu ga je za ustavitev bogatenja urana postavil VS ZN. Osnutek je bil pred sprejetjem večkrat predelan, predvsem zato, da bi premostili ugovore Rusije in Kitajske, ki imata s Teheranom močne gospodarske in energetske vezi, zato sta nasprotovali prestrogim sankcijam. Washington pa je nasprotno želel ostrejše ukrepe proti Iranu.

Iran: Resolucija VS ZN je neveljavna in nezakonita

Iransko zunanje ministrstvo je danes sprejeto resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov, ki proti Teheranu zaradi njegovega jedrskega programa uvaja sankcije, označilo kot "neveljavno" in "nezakonito". Gre za "izvenpravni akt, ki presega okvire pristojnosti" VS ZN in nasprotuje Ustanovni listini ZN, so menili v Iranu. Teheran se za nezakonito odločitev VS ZN ne bo zmenil, pa je poročala iranska državna televizija.

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej je po sprejetju resolucije dejal, da bo IAEA uresničila določbe resolucije, ki se nanašajo na njeno delo, ter nadaljevala s preiskavo iranskega jedrskega programa. Obenem pa je izrazil prepričanje, da mora dolgoročna rešitev iranskega jedrskega vprašanja temeljiti na pogajanjih in vzajemnem dogovoru.

Francija in Nemčija sta resolucijo pozdravili, hkrati pa izrazili pripravljenost na dialog z Iranom, če bo ta prenehal bogatiti uran. Soglasno sprejetje resolucije je "močno znamenje odločenosti" mednarodne skupnosti, je menil nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmaier. Francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy pa je menil, da se sedaj Iranu jasno ponuja izbira: sodelovanje z mednarodno skupnostjo ali čedalje večja izolacija.

Tudi Izrael je sankcije pozdravil ter pozval k nadaljnji hitri in odločni akciji proti islamski republiki, medtem ko je neimenovani ameriški diplomat povedal, da ZDA menijo, da so potrebni nadaljnji, ostrejši ukrepi proti Iranu.