Vsa pooblastila v rokah enega - Huga Chaveza

Venezuelski parlament je včeraj v Caracasu soglasno sprejel odlok, s katerim je venezuelskemu predsedniku Hugu Chavezu podelil posebna pooblastila.

Objavljeno
19. januar 2007 10.59
Venezuelski predsednik Hugo Chavez
Caracas - Venezuelski parlament je včeraj v Caracasu soglasno sprejel odlok, s katerim je venezuelskemu predsedniku Hugu Chavezu podelil posebna pooblastila. Na podlagi omenjenega odloka namerava Chavez po lastnih besedah v prihodnjih 18 mesecih določiti nov gospodarski, politični in družbeni program. Venezuelska opozicija je novi načrt že ostro kritizirala in za torek napovedala protestne pohode.

Parlament mora novi zakon formalno potrditi še na izrednem zasedanju prihodnji torek, vendar večjih težav ne predvidevajo, saj je parlament zaradi opozicijskega bojkota parlamentarnih volitev leta 2005 popolnoma pod nadzorom Chavezovih privržencev.

Chavez bo v skladu s posebnimi pooblastili, za katera je zaprosil v soboto, lahko spremenil strukturo državnih organov in postopke volitev lokalnih predstavnikov, v gospodarstvu naj bi po besedah zunanjega ministra Nicolasa Mandure največ reform izpeljali v rudarstvu, nova pooblastila pa mu bodo omogočila tudi spremembe na finančnem, davčnem in bančnem področju ter na področju varnosti in državne obrambe.

Venezuelski predsednik, ki bi rad s pomočjo omenjenih pooblastil naredil korak naprej v uresničevanju "venezuelskega socializma", je sicer že pred tednom dni oznanil, da namerava nacionalizirati največja venezuelska telekomunikacijska podjetja in elektrarne, napovedal pa je tudi, da bo zmanjšal avtonomijo venezuelske Centralne banke.

Venezuelska opozicija je medtem novi načrt že ostro kritizirala. Predstavnik Chavezovih nasprotnikov Gerardo Blyde je poudaril, "da postaja očitno, da so vsa pooblastila v rokah enega - Huga Chaveza", ki je že oblikoval tudi komisijo za spremembe ustave, s katerimi bi si zagotovil možnost neomejenega kandidiranja na predsedniških volitvah. Chavez je sicer napovedal, da bi venezuelsko prebivalstvo o ustavnih spremembah odločalo na referendumu.