Vsak šesti Evropejec diskriminiran

Po izsledkih javnomnenjske raziskave Eurobarometer o diskriminaciji v EU v letu 2009, ki jih je objavila Evropska komisija, naj bi bil približno eden od šestih prebivalcev Evrope v preteklem letu osebno diskriminiran.

Objavljeno
09. november 2009 15.18
Ka.L.
Ka.L.
Bruselj - Po izsledkih javnomnenjske raziskave Eurobarometer o diskriminaciji v EU v letu 2009, ki jih je objavila Evropska komisija, naj bi bil približno eden od šestih prebivalcev Evrope v preteklem letu osebno diskriminiran. V primerjavi z lanskim letom je veliko več ljudi občutilo diskriminacijo zaradi starosti in invalidnosti, 64 % Evropejcev pa skrbi, da bo recesija še povečala starostno diskriminacijo na trgu dela. 58 % vprašanih Evropejcev meni, da je starostna diskriminacija v njihovi državi zelo razširjena (tega mnenja je 52 % vprašanih Slovencev), 53 % Evropejcev in odstotek manj Slovencev pa navaja diskriminacijo zaradi invalidnosti.


Raziskava je še pokazala, da je v EU sicer najbolj razširjena etnična diskriminacija (61 %, v Sloveniji 50 %). 47 % vprašanih Evropejcev in prav toliko Slovencev navaja razširjenost diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti, 40 % pa na podlagi spola. Raziskava, v kateri je sodelovalo 26.756 oseb iz 30 evropskih držav (27 članic EU in treh držav kandidatk), je bila izvedena med 29. majem in 15. junijem 2009, rezultati pa so objavljeni pred letošnjim evropskim vrhom o enakosti, ki bo 16. in 17. novembra 2009 v Stockholmu.