»Vsakršna rešitev je boljša, kot pa imeti Berlusconija za premiera«

Najmočnejša italijanska opozicijska Demokratska stranka (PD) namerava začeti vsesplošno akcijo zbiranja podpisov, s katero želi doseči odstop Silvia Berlusconija. Premiera, kot je povedal na tiskovni konferenci, »zadeva Ruby« sicer nič ne skrbi.

Objavljeno
16. februar 2011 19.56
Tone Hočevar, Rim, Mo. Z., delo.si
Tone Hočevar, Rim, Mo. Z., delo.si
Rim - Stranka Pierluigija Bersanija bo v naslednjih dneh Italijanom po pošti poslala štiri milijone obrazcev, v katerih jih poziva, naj s podpisom podprejo Berlusconijev odstop. Po mnenju vodje PD Bersanija je položaj v Italiji, kjer naj bi se 6. aprila začelo sojenje Berlusconiju zaradi zlorabe položaja in plačevanja za spolne odnose z mladoletno prostitutko Ruby, nevzdržen. »Vsakršna rešitev, vključno z novimi volitvami, je boljša, kot pa imeti Berlusconija za premiera,« je menil Bersani.

Berlusconija »zadeva Ruby« nič ne skrbi

Po pozivu milanskega sodišča, naj predsednik vlade Berlusconi pride tja 6. aprila na začetek sojenja zaradi zlorabe oblasti in spodbujanja mladoletniške prostitucije, je premier sklical tiskovno konferenco, na kateri se je novinarjev kar trlo. Marsikdo je na tihem pričakoval, da bo Vitez morda odstopil ali napovedal predčasne volitve, mogoče napovedal kaj bombastičnega, obračunaval s sodniki in tožilci, kakor je počel zadnje tedne. Nič takega se ni zgodilo. O procesu sploh ni hotel govoriti, omenil ga je samo toliko, da je povedal, kako ga prav nič ne skrbi. Vlada gre naprej, je zagotovil, v nekaj dneh bo parlamentarna večina večja še za deset poslancev.

Če Silvio Berlusconi danes ni zmerjal sodnikov in napovedal prednostne reforme pravosodnega sistema, to še ne pomeni, da tega ne bo storil jutri ali pojutrišnjem. Vsekakor pa drži, da se je na prvi predstavitvi javnosti po skrajno živčnih in napetih zadnjih tednih pojavil umirjen, samozavesten, prepričan, da se mu ne more nič zgoditi in da mu bodo zavezniki v vsakem primeru ščitili hrbet.

Srečanje z Bossijem

Prvo, verjetno prelomno srečanje na najvišji ravni, ki je pomagalo razgnati temne oblake, se je zgodilo že v torek pozno zvečer, ko je bil pri Vitezu v njegovi rimski rezidenci do zelo poznih ur vodja Severne lige Umberto Bossi, politik, od katerega je vsak trenutek odvisna sedanja Berlusconijeva vlada. Ker ne na uradni in ne na neuradni ravni o srečanju niso hoteli povedati ničesar, so do jutra krožila ugibanja, da se je morda zgodilo kaj prelomnega. Pa se ni.

Bossi je obljubil zvestobo do naslednjega prelomnega dogodka, hkrati pa zahteval »pravi tresljaj«, takega, ki bo odpihnil vsak dvom o moči Berlusconijeve vlade in zagotovil takojšnjo uvedbo federalne ureditve, ki bo dala severu države, kar mu gre, glede na gospodarsko moč in dejstvo, da dvajset milijonov severnjakov kakor mule vleče za seboj štirideset milijonov južnjakov.

Prav gromozanski razkorak med severom in jugom je že nekaj ur pozneje na tiskovni konferenci, kjer je spremljal Berlusconija, posebej poudaril finančni in gospodarski minister Giulio Tremonti, ki je absolutno najmočnejši minister in velja tudi za vezni člen med Ljudstvom svobode in Severno ligo. Zadnje čase do ga omenjali kot tistega politika, ki bi utegnil zamenjati Berlusconija in skleniti njegov mandat. Sever je najbogatejša in najbolj razvita regija v vsej Evropi, je Tremonti ponovil evropske ocene. Srednji in južni del države stopicata daleč zadaj, je opozoril na stare resnice.

Reforme za bogati sever

Razvitemu in bogatemu severu države bodo namenjene prve in najpomembnejše reforme, sta zagotovila premier in njegov minister. Napovedala sta olajšanja za majhne in srednje podjetnike, tudi zakonsko pomoč pri premagovanju njihove dolžniške krize. Davčna federalna ureditev bo spodbudila voljo severnjakov, da bodo še naprej delali za južnjake, je bilo razumeti iz Berlusconijevih in Tremontijevih besed.

Konferenca ni mogla izzveneti kot pogovor z novinarji, saj med navzočimi ni nikogar zanimalo, kar sta oznanjala politika. Hoteli so vedeti, kaj se bo zgodilo s predsednikom vlade, če bo obsojen, še prej so hoteli izvedeti, ali bo Vitez sploh šel na sodišče v Milano, ali pa si bo za šesti april omislil, denimo, državniško potovanje.

Na taka in podobna vprašanja premier ni hotel dogovarjati, v zameno je zagotovil, da bo imel v nekaj dneh občutno večjo večino v parlamentu kakor doslej. Omenil je številko 325, kar pomeni deset poslancev več kot na zadnjem glasovanj pred nekaj dnevi in dvajset več, kot jih je imela desna večina po lanskem razkolu med Berlusconijem in predsednikom parlamenta Finijem. Ni še jasno, kako se je lahko zgodila rast večine. Ali je pretkani in izjemno močni operativni šef vlade Gianni Letta koga prepričal ali morda kupil, ali pa so se Finijevi privrženci, ki so se konec prejšnjega tedna šele organizirali v stranko, že tolikanj sporekli, da razpadajo.

Molk o sodnih procesi

Tudi če Berlusconi pred javnostjo, ki je lahko spremljala tiskovno konferenco v neposrednem prenosu, ni hotel govoriti o sodnih procesih in se je delal, kakor da nevarnosti sploh ni, se italijanski mediji vendarle ukvarjajo samo s tem. Ker je ustavno sodišče januarja zavrnilo njegov zadnji zakonski »dežnik« pred sodnijsko točo, ga v naslednjih dneh, že pred »procesom Ruby«, čakajo tri zadeve. Obnova procesa Mediaset o pravicah za predvajanje filmov in domnevnih goljufijah pri tem (28. februarja), zaslišanje v zadevi Mediatrade, kjer ga obtožnica bremeni utaje davkov (5. marca), in zadeva Mills, kjer ga dolžijo podkupovanja britanskega odvetnika (11. marca). Šele potem pride na vrsto hitro sojenje v zadevi Ruby, kjer se ga bodo lotile tri sodnice, obtožen pa je navajanja na mladoletniško prostitucijo in zlorabe oblasti. Oškodovani stranki bosta Karima el Mahrug, imenovana Ruby, in italijansko notranje ministrstvo.

Prvi glasovi iz Vitezovega tabora namigujejo, da se bo premier procesa udeležil, strokovnjaki pa o tem niso prepričani. Z novo premočjo v parlamentu bi si vladna večina utegnila izmisliti nov dežnik, odvetniški štab si bo gotovo izmislil tudi nove trike. Berlusconijevi odvetniki so tudi člani parlamenta, kar nasprotnike hudo moti. Opozicijo pa v resnici veseli, ker se Berlusconi brani predčasnih volitev. Te bi opoziciji verjetno še bolj škodile kot Vitezu.