Vse bolj ogroženi zagovorniki človekovih pravic

Leta 2006 so v 90 državah zabeležili več kot 1.300 primerov represije nad zagovorniki človekovih pravic, kar je 200 več kot leta 2005, ugotavlja poročilo Observatorija za zaščito zagovornikov človekovih pravic.

Objavljeno
14. marec 2007 15.01
Ženeva - Število napadov na zagovornike človekovih pravic se je v zadnjem letu povečalo, ugotavlja letno poročilo Observatorija za zaščito zagovornikov človekovih pravic, skupnega organa Mednarodne federacije za človekove pravice (FIDH) in Svetovne organizacije za boj proti mučenju (OMCT). V letu 2006 so tako zabeležili več kot 1.300 primerov represije nad zagovorniki človekovih pravic v kakih 90 državah, v primerjavi z okoli 1.100 primeri v letu 2005.

V 23 državah 98 umorov ali poskusov umorov

Seznam observatorija, ki, kot opozarjajo avtorji poročila, ni izključujoč, obsega 98 umorov ali poskusov umorov v 23 državah, devet ugrabitev, 69 primerov mučenja ali slabega ravnanja z zagovorniki človekovih pravic ter 150 fizičnih napadov nanje. Najhuje je to, da omenjena dejanja v večini primerov ostajajo nekaznovana, ugotavlja poročilo.

Poleg omenjenih napadov je več držav tudi omejilo temeljne svoboščine, kot sta pravica do svobodnega izražanja mnenja in pravica združevanja, posledično pa je za zapahi pristalo 71 borcev za človekove pravice. Poleg teh jih je observatorij naštel še več kot 330, ki so jih oblasti zaprle brez sodnega postopka.

Zagovorniki najbolj ogroženi v Kolumbiji

Med državami z najslabšim varstvom borcev za človekove pravice vodi Kolumbija z 217 primeri represije, sledita pa ji Nepal s 103 primeri in Kitajska s 74 primeri. Na tem področju so se slabo odrezale tudi Gvatemala, Kambodža, Uzbekistan, Iran, Mehika, DR Kongo, Filipini, Zimbabve, Rusija, Tunizija, Vietnam, Kuba, Malezija in Sudan.

Med borci za človekove pravice, ki jih je doletela žalostna usoda, poročilo med drugim omenja umorjeno rusko kritično novinarko Ano Politkovsko ter kitajskega odvetnika Chen Guangchenga, ki je bil zaradi opozarjanja na prisilne splave v kitajski provinci Shandong obsojen na štiri leta in tri mesece zapora.