Vse glasnejše protivojne kritike

Bushevo strategijo reševanja medetničnih sporov in problematike globalnega terorizma v Iraku je danes kritiziralo več predstavnikov ameriških strank ter protestniki na ameriških ulicah.

Objavljeno
12. januar 2007 11.36
Kritike vojne v Iraku v Sanfranciscu
Washington - Bushevo strategijo reševanja medetničnih sporov in problematike globalnega terorizma v Iraku, ki med drugim predvideva odpoklic dodatnih 21. 500 vojakov v regijo, so danes kritizirali predstavniki obeh ameriških vladajočih strank.

Ameriški obrambni minister Robert Gates je pred kongresnim komitejem potrdil, da bo Bushev načrt branil pred ameriškim kongresom, ki je do odpoklica dodatnih ameriških čet “sovražen”, kot je danes poročal BBC. Gates je razkril, da naj bi število ameriških čet v Iraku v naslednjih petih letih povečali na 92.000 k že obstoječi vojaški sili.

Demokratski senator Joseph Biden je Bushev naćrt označil kot “tragično napako”, medtem ko je republikanski senator Chuch Hagel, dejal, da je Bush “zagrešil nevarno napako". Senator Hagel je označil Bushevo strategijo v včerajšnem govoru kot eno najbolj nevarnih ameriških zunanje političnih usmeritev vse od ameriške vojne v Vietnamu.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice, ki se danes odpravlja na enotedensko turnejo po Bližnjem vzhodu, je priznala, da po štirih letih vojne v Iraku in številnih neuspelih poskusih stabilizacije dvomi v uspeh Bushevega zadnjega načrta. Poudarila pa je, da so iraškim voditeljem tokrat dali jasno vedeti, da bodo izgubili podporo ZDA, če ne bodo uresničili svojih obljub, saj ameriška zaveza ni brezkončna.

Medtem so proti Bushevi strategiji nastopili tudi številni protestniki na ulicah večih ameriških mest. Tiskovne agencije poročajo, da so bili protivojni protesti, ki so se osredotočili proti povečanju vojakov v Iraku, še posebej vneti v Minesoti, v San Franciscu.