Vse manj upanja za 40 pogrešanih

Iskanje morebitnih preživelih v vasicah na indonezijskem otoku Flores, ki jih je zasul zemeljski plaz, otežuje močno deževje, poplave in megla.

Objavljeno
05. marec 2007 11.27
Poplavljenih je na tisoče hiš, ponekod so uničene celotne vasi, številne ceste so zaprte
Džakarta – Dva dni po tem, ko je zemeljski plaz zasul več vasic na indonezijskem otoku Flores, so reševalci izgubili vsako upanje, da bi še našli preživele. Vseeno se v zelo težkih razmerah iskanje pogrešanih oseb nadaljuje, je povedal namestnik vodje regionalnega centra civilne zaščite Yos Nono. "Pogrešamo še 40 ljudi, vendar se bojimo, da so mrtvi," je še dodal. Do sedaj so sicer našli 34 mrtvih.

Močno deževje se nadaljuje tudi danes, reševanje pa otežuje tudi gosta megla, poročajo iz prizadetih področij, od koder so reševalci uspeli evakuirati 1000 ljudi. Oblasti sicer skušajo priskrbeti nujno potrebne šotore, odeje, baterije in hrano, vendar slabo vreme in uničene ceste onemogočajo dostop do prizadetih območij in pomoč prihaja zelo počasi.

Zaradi uničenih cestnih povezav, je onemogočen tudi dostop delovnim strojem, tako da reševalci lahko iščejo žrtve samo s pomočjo lopat in drugega ročnega orodja. V reševanje se je vključila tudi indonezijska vojska, ki z vojaškim helikopterjem dostavlja nujno potrebne zaloge težko dostopnim območjem.

Močno deževje, poplave in plazovi na otoku Flores v provinci Manggarai, okoli 1500 kilometrov vzhodno od Džakarte, ki so prizadeli okoli 15 manjših vasi, so iz domov pregnali več kot 10.000 ljudi. Sicer pa vremenoslovci za prihodnje dni še naprej napovedujejo močne padavine in svarijo pred pojavom novih plazov in poplav.