Vse najboljše, ljubljeni vodja!

Zdi se, da je Kitajska pripravljena sprejeti dinastično menjavo v Pjongjangu. Analize južnokorejskih obveščevalnih služb medtem kažejo, da je Kim Džong Il v zelo slabem zdravstvenem stanju.

Objavljeno
15. februar 2011 20.09
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking
Peking – Kitajci pomembnim posameznikom ob rojstnem dnevu voščijo z vzklikom »wan-sui«, kar dobesedno pomeni »žívi še deset tisoč let«. Ko je kitajski notranji minister Meng Jianzhu ta teden – torej tik pred 70. rojstnim dnevom Kim Džong Ila – prispel v Pjongjang, je obdaroval ne le slavljenca, ampak tudi njegovega najmlajšega sina Kim Džong Una, s čimer je dal vedeti, da celo ljubljeni vodja ni nesmrten in da je Kitajska pripravljena sprejeti njegovega naslednika.

Severnokorejska časopisna agencija KCNA je o darilih (kaj točno je bilo podarjeno, se ne ve) za očeta in sina poročala z neskritim zadovoljstvom, saj je Meng prvi tuji voditelj, ki je v svojem imenu in v imenu predsednika Hu Jintaa odkrito pohvalil »uspešno rešitev nasledstva v korejski revoluciji«. Tega sicer ni povedal naravnost, je pa Kim Džong Ilu sporočil: »Ne bo se ti treba truditi deset tisoč let. Z naslednikom v sedlu se bo revolucija nadaljevala tudi brez tebe.«

Takšna čestitka pa je seveda sila pomembna za slavljenca, ki si že več kot leto dni prizadeva, da bi sina postavil za naslednjega voditelja partije in – kar je še pomembneje – vojske. Džong Una so septembra lani povišali v generala in podpredsednika komisije za ljudsko obrambo, ve pa se, da je mladenič brez vsakršnih vojaških izkušenj, da se je šolal v Švici in da je, kot je slišati, razvajen z video igricami in zahodno pop glasbo, tako da si bo stežka pridobil podporo članov oficirskih krogov, zlasti starih revolucionarjev, ki se ponašajo z osebnimi zaslugami za zmago nad imperialisti.

Kim Džong Il, če je to sploh mogoče z gotovostjo ugotoviti, je bil rojen leta 1941, a so mu nato v uradnem življenjepisu, ko ga je pokojni Kim Il Sung imenoval za svojega naslednika, datum rojstva premaknili v leto 1942. Veliki vodja, ki je bil obseden z okroglimi in srečnimi številkami, je namreč hotel, da je starostna razlika med njim in sinom točno 30 let. Tako bo Kim Džong Il 70. uradno praznoval rojstni dan februarja prihodnje leto, torej točno na stoto obletnico rojstva »večnega predsednika«, ki bo v letu 2012 zaznamovala napredek Demokratične ljudske republike Koreje v »bogato in močno državo«.

Južnokorejske obveščevalne službe pa so pred rojstnim dnevom znova najele zdravnike, ki so iz Kimovih temnih madežev na obrazu, belih nohtov in okornih kretenj rok razbrali zelo slabo zdravstveno stanje. Odpovedujejo mu jetra, pravijo zdravniki, ni izključeno, da je na dializi, zdi pa se tudi, da počasi izgublja razsodnost, saj je lani povzročil pravo osuplost med člani svojega spremstva, ko je izjavil, da je srečal Kim Il Sunga, da pa ni povsem prepričan, ali je to sanjal ali je šlo za resnični dogodek.

Najočitnejše znamenje usihanja avtoritete pa je nedoslednost politike Pjongjanga do Južne Koreje. S to državo se Severna Koreja nekaj časa spopada, nekaj časa pa ji ponuja pogajanja, ki pa jih nato prav tako brez pojasnila zapusti, ne da bi bil pred tem sklenjen kakršen koli sporazum. Analitiki v Seulu trdijo, da je vse to očitno znamenje popuščanja osrednjega nadzora. Nihče ne ve, v kolikšni meri so realne ocene, da utegne Severna Koreja letos izvesti še en jedrski poskus, ki bi bil hkrati veličasten ognjemet v čast »mladega generala« in naslednika dinastije, pa tudi nov pritisk na mednarodno skupnost, od katere v Severni Koreji vse bolj neučakano pričakujejo pomoč v hrani.

Žaljivo voščilo za jubilej

Amerika in Južna Koreja ne bosta čakali na odgovor na to vprašanje. V torek sta napovedali nove skupne manevre, ki se bodo začeli konec tega meseca in trajali vse do konca aprila. Čeprav je takšno razkazovanje vojaške moči v soseščini za Pjongjang svojevrstno izzivanje, pa so bile vojaške vaje za Severno Korejo običajno tudi svojevrsten kompliment, saj odražajo stopnjo strahu pred njenimi 1,2 milijona vojaki, vódenimi raketami in jedrskimi konicami. Tokrat bo v manevrih, ki so jih poimenovali Ključna rešitev/Mladi orel, sodelovalo okoli 200.000 južnokorejskih in 12.800 ameriških vojakov, ki se bodo urili predvsem v hitrem odzivu na morebitni nenadni padec režima v Severni Koreji.

To je gotovo najbolj žaljiva čestitka, ki jo je Kim Džong Il dobil pred 16. februarjem, ko po vsej državi proslavljajo njegov rojstni dan. Kot navajajo viri, so v Washingtonu prepričani, da severnokorejski vodja ne bo živel več kot pet let in da se je treba zdaj vsekakor pripraviti na morebitni kaos. Glede na velikanske gospodarske težave, v katere tone Severna Koreja, je vse manj verjetno, da se bo proti zunanjim sovražnikom sprožilo njeno vojaško kolesje, vprašanje pa je, v čigavih rokah bi se znašlo orožje za množično uničevanje, če bi v Pjongjangu prišlo do nenadne spremembe. »Ključna rešitev« se nanaša na tisti del politične napovedi, ki je daleč krajši od 10.000 let.