Vse več indicev tudi o vpletenosti Mirjane Sanader

Hrvaški časnik Nacional poroča, da ima hrvaško tožilstvo vse več indicev, ki kažejo na to, da je na odločitve nekdanjega hrvaškega premiera Iva Sanaderja, s katerimi je oškodoval državni proračun, močno vplivala njegova soproga Mirjana.

Objavljeno
15. februar 2011 13.12
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Zagreb – Indici, ki jih je zbralo hrvaško tožilstvo, kažejo na to, da je Mirjana Sanader preko svojega moža prišla do uradnih in neuradnih finančnih nakazil za njeno delo v arheologiji. Prav tako naj bi prav ona največ razpolagala z nezakonito pridobljenim denarjem na družinskem računu, odločala pa je tudi o razdelitvi denarja iz črnih skladov stranke HDZ.

Sicer anonimne osebe, ki so v času Sanaderjevega mandata zasedale visoke položaje v nedavno ukinjenem skladu za privatizacijo, so za Nacional povedale, da je imela Mirjana Sanader veliko vlogo tudi pri privatizaciji mnogih hrvaških podjetij. Med drugim naj bi prav ona odločila, kdo bo postal večinski lastnik podjetja Regeneracija Zabok.

Pridobljeni dokazi kažejo tudi na to, da je soproga nekdanjega premiera nanj pomembno vplivala ves njegov mandat in ne le občasno. Sama naj bi tudi na ime svojega očeta odprla bančni račun v tujini, kamor so nato nakazovali del nezakonito pridobljenega denarja. Nacional še piše, da je težko verjeti, da ni vedela ničesar o denarju, ki je bil nakazan na račune njune hčere.