Vse večja cenzura na Kitajskem

Mednarodne organizacije opozarjajo na vse pogostejše zatiranje svobode govora na Kitajskem. Vlada cenzurira predvsem pretok informacij na svetovnem spletu.

Objavljeno
15. januar 2007 14.32
Pariz/Dunaj - Mednarodna organizacija Novinarji brez meja (RSF) komunističnemu režimu na Kitajskem očita, da je v letu 2007 dodatno okrepil napade na svobodno izražanje mnenja na svetovnem spletu. "Internet se na Kitajskem razvija z vratolomno hitrostjo, toda brez kakršnegakoli zmanjševanja obstoječe cenzure," so v današnji izjavi zapisali v RSF.

Med drugim naj bi oblasti v kitajski provinci Sečuan v prvi polovici letošnjega januarja preprečile objavo del tibetanske pesnice Wei Se na spletu, soproga zaprtega kitajskega "spletnega disidenta" Guo Feixionga pa je poročala o rednih mučenjih svojega moža.

Na dramatičen porast aretacij tako imenovanih spletnih disidentov na Kitajskem opozarja tudi mednarodna organizacija Amnesty International (AI). Kot pojasnjuje, aretacije ponavadi temeljijo na obtožbah o "prevratništvu" ali "ogrožanju državne varnosti". Peking rabo interneta podpira predvsem v gospodarstvu in izobraževanju, medtem ko skuša poročila, ki so kritična do vladajočega režima, ali novice skupin za zaščito človekovih pravic obdržati čim dlje od prebivalstva. Vsi internetni lokali so dolžni policiji posredovati informacije o svojih strankah, vsak uporabnik interneta pa je izpostavljen potencialni nevarnosti prisilnega dela ali zapora.

RSF je lani o "črnem dnevu za svobodo izražanja mnenja" govoril predvsem takrat, ko je ameriški spletni gigant Google pristal na samocenzuro svojega iskalnika na Kitajskem. Več kot sto milijonov internetnih uporabnikov na Kitajskem lahko tako na Googlovem iskalniku najde le vsebine, ki jih odobri vlada v Pekingu in nimajo predvsem nič opraviti z demokracijo, človekovimi pravicami, Tajvanom ali Tibetom. RSF je pred tem že spletnemu velikanu Yahoo očital, da je kitajski vladi posredoval informacije, ki so pripomogle k aretacijam nekaterih novinarjev.

Po navedbah RSF Peking redno blokira več deset tisoč spletnih strani, med katerimi sta tudi strani britanskega BBC in AI. Aprila 2005 so komunistične oblasti na primer blokirale vsa spletna poročila o smrti papeža Janeza Pavla II.