Vsi aktivisti Greenpeaca obtoženi piratstva

Ruske oblasti so piratstva obtožile vseh 30 članov posadke kultne okoljevarstvene ladje Arctic Sunrise.

Objavljeno
03. oktober 2013 18.16
GERMANY-RUSSIA-OIL-ENERGY-ENVIRONMENT-PROTEST-GREENPEACE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Moskva – Ruski sodni svet je danes potrdil obtožnice zoper celotno 30-člansko posadko okoljevarstvene ladje Arctic Sunrise, ki so jo ruske oblasti zasegle konec septembra in jo odvlekle v mesto Murmansk. Včeraj so piratstva uradno obtožili 14 aktivistov, danes preostalih 16. Med obtoženimi so tudi najeti fotografi in snemalci.

Povod za obračun ruskih oblasti z okoljevarstveniki je incident, ki se je zgodil 18. septembra. Dva člana posadke ladje Arctic Sunrise sta se med protestom proti aktivnostim Gazproma v Barentsovem morju povzpela na naftno ploščad. Nemudoma so ju aretirali, kmalu za tem pa so zasegli celotno ladjo, skupaj s posadko. Tožilstvo je okoljevarstvenike obtožilo, da so si poskušali s silo prisvojiti tujo lastnino. Zagrožena kazen za piratstvo je med 10 in 15 let zapora.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je tožilstvo proti vsem 30 aretiranim, med katerimi je 26 tujih državljanov, vložilo enako obtožnico, kljub temu da je med njimi tudi osebje, ki je skrbelo zgolj za normalno delovanje ladje. Prav tako so med njimi najeti snemalci in fotografi. Veliko prahu je dvignila aretacija ruskega fotografa Denisa Sinjakova, ki je v preteklosti sodeloval tudi z AFP in Reutersom. Prejšnji teden so številni vidnejši ruski mediji v znak solidarnosti s Sinjakovim zatemnili fotografije na svojih spletnih portalih.

Mednarodna organizacija Greenpeace je po pričakovanjih nad obtožbami »ogorčena«. K njihovi osvoboditvi so pozvale tudi številne organizacije za zaščito človekovih pravic, med njimi tudi Human Right Watch. Na obračun z okoljevarstveniki se je odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je povedal, da po njegovem mnenju aktivisti sicer niso pirati, so pa vsekakor kršili mednarodno pravo.

Iz slovenskega Greenpeaca so danes sporočili, da bodo to soboto, 5. oktobra, v znak solidarnosti z obtoženimi po vsem svetu potekali protestni shodi. »S shodom želimo opozoriti, da so naši aktivisti miroljubno protestirali proti začetku črpanja nafte na Arktiki, zato je obtožnica odločno pretirana, njen edini namen pa je ustrahovanje in preprečevanje aktivizma,« so zapisali. Protestni shod na ljubljanskem Prešernovem trgu se bo začel ob 11. uri.