Vstop Turčije bi EU lahko drago stal

Poročilo o nadaljnji širitvi EU ugotavlja, da bi z vstopom Turčije in držav Zahodnega Balkana močno padel življenjski standard v uniji.

Objavljeno
17. januar 2007 11.45
Frankfurt - Vstop Turčije v Evropsko unijo bi povezavo močno finančno obremenil, številne evropske regije pa bi ostale brez sredstev iz strukturnih skladov, ki jih dobivajo sedaj, v poročilu o učinkih nadaljnje širitve unije ugotavlja poslanec Evropskega parlamenta iz Nemčije Markus Pieper. Poročilo, ki ga v današnji izdaji povzema nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) še ugotavlja, da bi z vstopom Turčije in držav Zahodnega Balkana močno padel življenjski standard v uniji.

Z vključitvijo vseh sedanjih kandidatk za vstop z Zahodnega Balkana in Turčije bi se ozemlje EU povečalo za 35 odstotkov, povezava bi imela za 27 odstotkov več prebivalcev, BDP unije pa bi bil višji le za štiri odstotke. Življenjski standard bi torej v povprečju močno padel, ugotavlja poslanec največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke, Pieper. Poslanec sicer prihaja iz vrst nemških krščanskih demokratov (CDU), ki so med najglasnejšimi nasprotniki vstopa Turčije v unijo.

Več kot tretjina regij, ki so sedaj upravičene do sredstev iz strukturnih skladov, ker njihov BDP ne dosega 75 odstotkov povprečja unije, bo zaradi padca življenjskega standarda ob nadaljnji širitvi povezave ostala brez te pravice. Po izračunih Evropskega parlamenta bodo na ta način najbolj prizadete stare članice EU Italija, Francija, Nemčija, Španija in Grčija.

Pieper zato predlaga, da bi bil vstop Turčije v unijo vezali na gospodarsko sposobnost unije za sprejem novih članic. "EU ne sme ponoviti napake, ki jo je naredila v primeru Bolgarije in Romunije, in prezgodaj dati obljub, ki jih ne more več preklicati," je prepričan evropski poslanec iz Nemčije.

Če bi Turčija članica unije postala leta 2024, bi po izračunih Pieperja iz strukturnih skladov dobila letno med 22,4 in 26 milijard evrov, česar si unija ne bi mogla privoščiti. Nemški poslanec se spričo tega dejstva zavzema za to, da Turčije ne bi sprejeli v EU, temveč bi ji namesto tega namenili sredstva za izgradnjo določenih panog ali regij. Tako bi bila Turčija povezana z unijo, tudi če ne bi bila članica, še ugotavlja poročilo, ki naj bi ga po navedbah nemškega dnevnika konec meseca obravnavali v odboru Evropskega parlamenta za regionalno politiko.

Evropska komisija je po pisanju FAZ do Pieperjevega poročila precej kritična. V Bruslju tako menijo, da so ocenjeni stroški turškega članstva v uniji pretirani in neutemeljeni, avtor poročila pa skuša le ustvariti ozračje proti vstopu Turčije v EU.

Poročilo o učinkih nadaljnje širitve EU ugotavlja, da bi z vstopom Turčije in držav zahodnega Balkana močno padel življenjski standard v uniji