Vstop v EU zagotovilo za boljše življenje?

Ob bližajoči se 50-letnici Evropske unije le četrtina Evropejcev meni, da se je njihovo življenje izboljšalo, odkar je njihova država vstopila v povezavo, 44 odstotkov pa, da se je življenje poslabšalo.

Objavljeno
19. marec 2007 14.05
London - Ob bližajoči se 50-letnici Evropske unije le četrtina Evropejcev meni, da se je njihovo življenje izboljšalo, odkar je njihova država vstopila v povezavo, 44 odstotkov pa, da se je življenje poslabšalo, je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo objavlja britanski časnik Financial Times.

22 odstotkov Evropejcev meni, da bi bilo bolje, če bi njihova država izstopila iz EU, 40 odstotkov pa, da bi bilo življenje ob izstopu iz EU slabše, je pokazala raziskava, ki jo je za Financial Times izvedla agencija Harris Interactive v petih največjih članicah EU, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Italiji in Španiji.

Britanci najbolj kritični

Da bi evropska ustavna pogodba imela pozitiven vpliv na njihovo državo, je ocenilo 35 odstotkov vprašanih, 27 odstotkov pa, da bi imela negativen vpliv. Najbolj so v negativen vpliv evropske ustave prepričani Britanci (48 odstotkov).

Na vprašanje, s čim najbolj povezujejo EU, je 31 odstotkov sodelujočih odgovorilo, da je to enotni evropski trg, 20 odstotkov pa, da je to birokracija. Ob omembi EU devet odstotkov vprašanih najprej pomisli na demokracijo, po sedem odstotkov pa na mir in neenakost.

V raziskavi, ki jo je med 28. februarjem in 12. marcem izvedel FT/Harris, je sodelovalo 6772 državljanov petih evropskih držav in ZDA.