Vuk Jeremić tudi uradno predsednik GS ZN

Nekdanji srbski minister bo na položaju predsednika Generalne skupščine ZN do prihodnje jeseni.

Objavljeno
19. september 2012 10.20
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
New York - Nekdanji srbski zunanji minister, 37-letni Vuk Jeremić je v torek uradno zasedel položaj predsednika Generalne skupščine Združenih narodov. Jeremić bo na tem položaju ostal do prihodnje jeseni. Nasledil je nekdanjega katarskega veleposlanika Nasira Abdulaziza al Naserja.

Predsednik 67. zasedanja GS ZN Jeremić je ob prevzemu položaja, za katerega je bil izvoljen letos poleti, dejal, da sta mir in varnost osnovna pogoja za stabilno gospodarsko rast, trajnostni razvoj in družbeni napredek, zato bo glavna tema zasedanja mirno reševanje sporov.

Jeremić je po pisanju Slovenske tiskovne agencije še dejal, da njegova izvolitev pomeni vrnitev države, ki je bila ustanoviteljica ZN in ponosna zmagovalka nad fašizmom, na mednarodni oder. Dokazati namerava, da je Srbija lahko odgovoren svetovni državljan, ki je sposoben voditi eno najpomembnejših organizacij na svetu. Med drugim si želi, da bi šla GS ZN v prihodnjem letu v zgodovino kot GS miru.

Al Naser se je od položaja poslovil že v ponedeljek, ko se je pohvali, da je GS ZN pod njegovim vodstvom trdno prestala svetovne izzive, med drugim arabsko pomlad, ki so jo podprli. Ostaja razočaran, ker Palestinci niso bili sprejeta v članstvo ZN, kar je bilo zanj pomembno, vendar upa, da se bo to zgodilo v bližnji prihodnosti.

Nov predsednik je prevzel stare naloge in tudi nekaj novih, ki so opredeljene v 168 točkah dnevnega reda, med njimi je nadaljevanje doseganja razvojnih ciljev deklaracije tisočletja ter narediti nekaj z dediščino okoljske konference Rio+20, ki poleti v Braziliji ni dokončala dela na področju omejevanja izpustov toplogrednih plinov.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v torek ob formalnem začetku 67. zasedanja GS ZN pozval države in ljudi k večjemu sodelovanju in poudaril, da se mora v sedanjem času, ko prihajata na dan nestrpnost in sovraštvo, glasneje slišati glas zmernih in strpnih ljudi.

Pravo dogajanje se po pisanju STA v New Yorku začne prihodnji teden, ko se bo v torek odprla splošna razprava z govori svetovnih voditeljev. V New York prihaja tudi premier Janez Janša, ki bo s svojim govorom nastopil predvidoma v četrtek, 27. septembra.