Vukovar − mesto, ki ne spoštuje hrvaške ustave

V Vukovar so prispeli protestniki iz različnih mest. Očitke, da za dogajanjem stoji HDZ, v stranki odločno zavračajo.

Objavljeno
03. september 2013 13.51
Cirilica Vukovar 030913 Vukovar, 03.09.2013 - Nakon jucerasnjeg skidanja dvojezicnih ploca i privodjenja prosvjednika prosvjedi su nastavljeni
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb − Protesti zoper cirilico­ in postavljanje dvojezičnih napisov na pročelja državnih ustanov v Vukovarju − predvidena je postavitev 20 dvojezičnih napisov − se nadaljujejo. Dogodek je postal osrednji politični dogodek na Hrvaškem, s katerim poskušajo stranke nabrati kakšno dodatno točko populistične simpatije.

V Vukovar je prišlo nekaj sto protestnikov, večinoma pripadnikov različnih veteranskih združenj in desničarskih strank, ki so se pripeljali z avtobusi z različnih koncev Hrvaške. V mesto je bilo napotenih tudi nekaj več posebnih policijskih enot. Protestniki so se čez dan pomikali v koloni od ene ustanove do druge, nasilja (razen manjših prerivanj) ni bilo, vseeno pa so bili lažje poškodovani štirje policisti.

Poročali smo, da so nasprotniki cirilice in namestitve dvojezičnih napisov na pročelja državnih ustanov v Vukovarju nasilno uničili prve napise v latinici in cirilici. Protestniki so napise razbili s kladivom, potem ko so se kratek čas prerivali s policisti, ki so varovali nove table. Policisti proti njim niso uporabili sile. Do poldneva so bile razbite vse postavljene plošče. Policija je nato priprla nekaj protestnikov, danes pa jih je po informativnih pogovorih izpustila. Protestniki so popoldne prekinili z vstajo zoper dvojezičnost, in obljubili, da bodo nameščene table »pustili pri miru«.

Rdeča nit protestov je prepričanje, da srbska manjšina v mestu nima pravice do uvedbe dvojezičnih napisov, ker podatki s popisa prebivalstva iz leta 2011 ne ustrezajo resničnemu stanju. Trdijo, da mnogi Srbi, ki so prijavljeni v Vukovarju, sploh ne živijo v tem mestu na Donavi.

Protestniki, ki so zbrani v odboru ali štabu za obrambo hrvaškega Vukovarja, poudarjajo, da nimajo nič proti cirilici, ki da je kulturno bogastvo Hrvaške, vendar vidijo uvedbo napisov v cirilici kot nadaljevanje srbske agresije. Posebej so ogorčeni nad vlado in premierom Zoranom Milanovićem, o katerem trdijo, da ne more razumeti občutkov tistih, ki so med vojno trpeli zaradi srbskih napadov na ­Vukovar.

Letos bo minilo 22 let od takrat, ko je v Vukovarju zaradi bolnih agresorskih zamisli umrlo več kot 2000 ljudi, skoraj 26.000 hiš pa je bilo porušenih. Približno polovica nekdanjega hrvaškega prebivalstva se je sicer vrnila v Vukovar. Več kot polovica nekdanjega avtohtonega srbskega prebivalstva je ostala ali se vrnila v Vukovar in vzhodno Slavonijo. Hiše so po večini obnovljene, gospodarstvo pa je bolj ali manj propadlo, tako kakor drugod. Brezposelnost je med največjimi na Hrvaškem. Etnični skupnosti živita v relativnem miru druga poleg druge. Tudi šole so ločene. Vukovar je medtem postal resnično in mitsko mesto − simbol žrtve pretekle vojne.

Končno se je oglasil tudi župan Vukovarja Željko Sabo, ki je za proteste okrivil HDZ (ta, razumljivo, vse ostro zanika), hkrati pa dejal, da je »povsem nerazumljivo, da se pojavljajo zahteve po nespoštovanju lastne ustave in pravnega reda danes, ko je Hrvaška polnopravna članica EU«. Dodal je, da še zdaleč »ne smemo dovoliti, da bi Vukovar postal hrvaški Bejrut«. K miru, strpnosti in spoštovanju ustave je pozvala tudi hrvaška vlada.

Politični aferi

Te dni je bil Vukovar v središču še ene afere, povezane s konstituiranjem občinskega sveta. Tega se jim ni posrečilo konstituirati v dveh poskusih, če jim ne bi uspelo v tretje, bi morali ponavljati volitve. Pa se je vendarle zgodila politična trgovina, v kateri je bil prvi mož vukovarske SDP Željko Pinjuh na predlog strank HDZ in radikalne HSP dr. Ante Starčević potrjen za šefa občinskega sveta. Za tak predlog je glasoval tudi sam, čeprav mu je vodstvo vukovarske SDP, katere predsednik je, dalo drugačna navodila.

»Poglejte, SDP sodeluje s HDZ v Osijeku in Dubrovniku, zakaj ne bi tudi v Vukovarju,« je kratko komentiral Pinjuh, ki ga zdaj čaka izključitev iz vrst SDP. Pred nekaj tedni je bil v središču korupcijske afere, v kateri so ga obtožili, da je ponujal denar svetnici iz vrst HDZ za glasove podpore SDP ali celo za prestop v »socialdemokratske« vrste vukovarskega župana Željka Saba. V odzivu je dejal, da je vse skupaj »maslo« HDZ, ki želi omajati oblast in »destabilizirati razmere v ­Vukovarju« ...