Vzhodno obalo ZDA presenetil rekordno zgodnji sneg

Vzhodno obalo ZDA je v soboto presenetil zgodnji sneg, pomešan z ledenim dežjem.

Objavljeno
30. oktober 2011 09.47
Posodobljeno
30. oktober 2011 09.54
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

NewYork − Za oktober neobičajno zimsko vreme je med drugim zmotilo letalski, železniški in cestni promet ter povzročilo dolgotrajne zamude, več kot dva milijona Američanov je ostalo brez elektrike, terjalo pa je tudi najmanj tri življenja, piše Slovenska tiskovna agencija.

Rekordno zgodnja sezona snega je poskrbela za kaos na vsej severovzhodni obali ZDA, od Washingtona do Bostona, najhuje pa je bilo na vzhodu Pensilvanije. Na letališču v Newarku je prihajalo v povprečju do kar šesturnih zamud, v Philadelphiji pa so potniki v povprečju čakali dve uri in pol. Več vlakov je bilo odpovedanih, številni beležijo večurne zamude.

Meteorologi so zaradi nevarnosti snežnih neurij − močnega sneženja s temperaturami pod ali okoli ledišča ter vetrovi hitrosti do sto kilometrov na uro − v soboto izdali opozorilo v 12 zveznih državah. V delih New Jerseya in Massachusettsa je zapadlo okoli 35 centimetrov snega. Oktobrski sneg je med drugim prvič v zadnjih desetletjih in šele četrtič v zadnjih 135 letih pobelil tudi newyorški Manhattan.

Prvo zimsko vreme letos pa ni prestrašilo protestnikov v New Yorku in Washingtonu, ki že od septembrskega poskusa okupacije Wall Streeta na ulicah izražajo svoje nasprotovanje nasilju finančnega kapitalizma, dodaja STA. »Sneg, kakšen sneg? Skrbeti me mora za državo,« je tako pisalo na enem od plakatov v newyorškem parku Zuccotti, medtem ko so se protestniki greli s toplo juho in pijačami.