Vzpon Putinovih ljubljenčkov: letos že 114 milijarderjev

Ugledna ruska poslovna revija Finans je tudi letos objavila seznam najbogatejših Rusov, ki je dokazal, da so se ruski oligarhi že povsem opomogli od globalne finančne krize.

Objavljeno
14. februar 2011 20.37
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – Zaradi visokih cen nafte in surovin ter državnih injekcij v bančni sektor je število milijarderjev z lanskih 77 poskočilo na 114, skupaj pa se je na seznamu znašlo kar 500 ljudi, ki imajo pod palcem najmanj 160 milijonov dolarjev. Seznam je v Rusiji deležen velike pozornosti, saj pogosto odseva dejansko stanje ruske politike.

Najbolj prepoznavni ruski bogataš Roman Abramovič je po mnenju analitikov s tretjega mesta zdrsnil predvsem zaradi »socialnih dolžnosti, ki jih ima do ljudi iz Putinovega kroga in vlade nasploh«. Ni edini, saj je Putin novembra lani tudi druge ruske bogataše pozval, naj investirajo v objekte za svetovno nogometno prvenstvo leta 2018 in olimpijske igre v Sočiju leta 2014.

Abramovič je lastnik investicijskega podjetja Millhouse LLC, precej bolj razvpit pa je zaradi lastništva angleškega nogometnega kluba Chelsea in razkošnega življenja. Čeprav je za 100 milijonov dolarjev bogatejši kot lani, njegovih 17,1 milijarde dolarjev zadostuje samo za peto mesto. Za človeka, ki se je še pred nekaj leti kitil z nazivom najbogatejšega Rusa, je to nedvomno precejšen padec. Lovorika je letos že drugič pripadla lastniku jeklarskega koncerna Novolipeck Steel Vladimirju Lisinu, ki je znan kot najbolj diskreten oligarh. Njegovo premoženje se je z 18,8 milijarde povečalo na 28,3 milijarde dolarjev. Z 22,7 milijarde mu sledi »najbolj zaželeni ruski samec« Mihail Prohorov, predsednik Ruske biatlonske zveze in lastnik ruskega investicijskega sklada Oneksim, ki se ukvarja predvsem z novimi tehnologijami. Z 19,9 milijarde dolarjev premoženja mu je za petami rudarski magnat Ališer Usmanov, z 19 milijardami dolarjev pa se je na četrto mesto uvrstil aluminijski baron Oleg Deripaska.

Ljudje iz Putinovega kroga niso samo največ vlagali, ampak tudi največ zaslužili. Za kar 17 mest sta se povzpela brata Arkadij in Boris Rotenberg, ki sta z 1,75 milijarde dolarjev pristala na 63. mestu. V lasti imata energetsko podjetje Strojgazmontaž, ki bo sodelovalo tudi pri gradnji 12 milijard dolarjev vrednega plinskega projekta Severni tok, hkrati pa sta tudi delničarja gradbenega podjetja Mostotrest. Arkadij je sicer znan predvsem kot Putinov partner v judu in še vedno vodi sanktpeterburški judo klub Javara-Neva, v katerem je Putin častni predsednik. Šest mest više je tudi Genadij Timčenko, ustanovitelj enega največjih trgovcev s surovo nafto Gunvor, ki posluje z Gazpromom Neftom in je po trditvah politologa Stanislava Belkovskega v kar 75-odstotni Putinovi lasti. Še leta 2009 je bil na 375. mestu, zdaj pa je 17. najbogatejši Rus.

Edina ženska na seznamu ostaja Jelena Baturina, lastnica gradbenega podjetja Inteko in žena odstavljenega moskovskega župana Jurija Lužkova. Ko sta se z možem znašla v sporu z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom, se je njeno premoženje zmanjšalo na 1,1 milijarde dolarjev, kar zadostuje za 94. mesto. Še lani je bila na 47. mestu, kar pomeni, da je prav ona izgubila največ.