Vzpon skrajne desnice?

V Zgornji Avstriji potekajo deželne volitve, na katerih 1,1 milijona volivcev izbira zastopnike v deželnem zboru ter nove župane in člane občinskih svetov. Po javnomnenjskih raziskavah je pričakovati vzpon skrajne desnice.

Objavljeno
27. september 2009 14.18
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Linz - V Zgornji Avstriji potekajo deželne volitve, na katerih 1,1 milijona volivcev poleg zastopnikov v deželni zbor izbira tudi nove župane in člane občinskih svetov. Po javnomnenjskih raziskavah je pričakovati vzpon skrajne desnice.

 

Za mandate v deželnem zboru se tokrat poteguje sedem političnih strank. Na zadnjih deželnih volitvah leta 2003 je slavila ljudska stranka (ÖVP), ki je tedaj zbrala dobrih 43 odstotkov glasov, sledili pa socialdemokrati (SPÖ), ki ji je svoje glasove namenilo dobrih 38 odstotkov volivcev. Prav SPÖ je tedaj zabeležila največji porast podpore, saj so na volitvah leta 1996 zabeležili za dobrih enajst odstotnih točk manjšo podporo.

 

Preboj je leta 2003 uspel tudi Zelenim, ki jih je podprlo nekaj več kot devet odstotkov volivcev. Kot poroča APA, bi ob podobnem scenariju na tokratnih volitvah Zgornja Avstrija še naprej obdržala vladavino črno-zelene koalicije.

 

Na zadnjih deželnih volitvah leta 2003 so največji poraz sicer zabeležili prav avstrijski svobodnjaki (FPÖ), ki so tedaj zabeležili več kot 12-odstotni padec podpore in pristali na nekaj več kot osmih odstotkih glasov volivcev. Stranka Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) tokrat na deželnih volitvah v Zgornji Avstriji sodeluje prvič.

 

Poleg tega bodo volivci odločali tudi o sestavi 444 občinskih svetov in prav toliko županih. Poleg sedmih strank, ki kandidirajo na listah za deželni zbor, se bo v 78 občinah za mesta v občinskih svetih potegovalo tudi več manjših strank in iniciativ.