Waldnerjeva na Bližnjem vzhodu

Evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner začenja turnejo po Bližnjem vzhodu. S predstavniki regije se bo pogovarjala o oživitvi mirovnega procesa.

Objavljeno
26. februar 2007 12.38
Benita Ferrero-Waldner in Colin Powell na srečanju EU in ZDA
Bruselj - Evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner danes začenja turnejo po Bližnjem vzhodu. Najprej bo obiskal Kairo, nato pa do četrtka še Jeruzalem, Palestinska ozemlja in Aman, so sporočili v Bruslju. Z najvišjimi predstavniki se bo pogovarjala predvsem o možnostih za oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa in o finančni pomoči Palestincem.

"V interesu nas vseh je, da ohranimo politični zagon minulih tednov," je pred odhodom na Bližnji vzhod dejala komisarka in dodala, da se veseli pogovorov o tem, kako bi lahko vsak prispeval k napredku pri vzpostavljanju miru na območju.

Sestanki z visokimi predstavniki bližnjevzhodne regije

V Kairu se bo komisarka sestala z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, predsednikom vlade Ahmedom Nazifom in zunanjim ministrom Abulom Gejtom. Govorili bodo o krepitvi partnerstva med Egiptom in EU v okviru evropske sosedske politike. Prihodnji teden bosta namreč EU in Egipt v Bruslju sprejela akcijski načrt, ki je eden glavnih instrumentov za krepitev sodelovanja med povezavo in državami v njeni soseski.

V Jeruzalemu se bo komisarka v torek med drugim srečala z izraelskim premierom Ehudom Olmertom in izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni, na Palestinskih ozemljih pa v sredo s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Beseda bo tekla predvsem o oblikovanju vlade narodne enotnosti in o finančni pomoči EU Palestincem.

Bližnjevzhodna četverica (ZN, EU, ZDA in Rusije) je minuli teden v Berlinu potrdila svojo podporo takšni palestinski vladi, ki se zavzema za nenasilje, priznanje Izraela in spoštovanje obstoječih dogovorov, vključno s časovnim načrtom za Bližnji vzhod. Palestinci pa so četverico še pred srečanjem pozvali, naj prizna njihovo vlado narodne enotnosti ter konča diplomatsko in gospodarsko blokado palestinskih ozemelj.

Komisarka bo turnejo po Bližnjem vzhodu sklenila v četrtek z obiskom Jordanije, so sporočili v Bruslju.