WHO: odkrili virus, podoben sarsu

Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da v Britaniji zdravijo moškega, ki ima hude težave z dihali in ledvicami.

Objavljeno
24. september 2012 18.35
Virus je prejelo več kot 3700 laboratorijev v 18 državah sveta
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ženeva - Iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so sporočili, da so v preteklih mesecih zabeležili dva primera okužbe z virusom, podobnim sarsu.

Tiskovni predstavnik WHO Gregory Hartl je v Ženevi sporočil, da so pred dnevi v londonsko bolnišnico premestili 49-letnega Katarca, ki boleha za akutnimi težavami z dihali in odpovedjo ledvic. Podoben virus je imel tudi moški iz Saudske Arabije, ki je pred meseci umrl.

WHO je potrdil, da sta bili obe osebi okuženi z virusom iz velike skupine koronavirusov, a ne sarsom. »To je nov virus,« je povedal Hartl in dodal, da o njem še ne vedo veliko. »Doslej še nismo zabeležili novih primerov. Ne vemo, ali se je razširil. Zato potrebujemo več informacij,« je povedal. Zaenkrat še ne vedo, kako se prenaša, ljudje, ki so bili v stiku z okuženima pa ne kažejo znakov bolezni.

Novo bolezen povzroča koronavirus, ki izhaja iz iste družine kot sindrom akutnega oteženega dihanja (sars), ki se je leta 2002 pojavil v kitajski provinci Guangdong in ubil skoraj 800 ljudi. V WHO o preventivnih varnostnih ukrepih zaenkrat še ne razmišljajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP