WHO svari pred ptičjo gripo

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja Evropo naj je ne pretenta lažen občutek varnosti. Zanstveniji se bojijo globalne epidemije.

Objavljeno
04. februar 2007 22.00
V Angliji bodo zaradi pojava pričje gripe ubili 160.000 puranov.
London - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob pojavu virusa ptičje gripe v Veliki Britaniji danes opozorila, da evropskih držav ne sme "uspavati lažen občutek varnosti pred ptičjo gripo". Velika Britanija in ostale evropske države so lahko ravno tako kot Afrika ali Azija vir mutiranega virusa H5N1, ki bi se hitreje širil med ljudmi, je dejal tiskovni predstavnik WHO Gregory Hartl.

Mutacija se lahko pojavi kjerkoli, pravi Hartl in dodaja, da je nekdo ob pojavu ptičje gripe v Veliki Britaniji dejal, da se to ne bo zgodilo v Evropi. " To je primer lažnega občutka varnosti," pravi Hartl.
Znanstveniki se bojijo, da bi lahko človeku nevaren virus H5N1 mutiral v obliko, ki bi se laže prenašala med ljudmi in tako sprožila globalno pandemijo. "Potrebna je le ena mutacija. Ne vemo, kdaj, kako in kje se bo zgodila, ampak ena 'prava' mutacija bo dovolj, da bo virus postal lažje prenosljiv," je povedal Hartl.

V Angliji zaklali 160.000 puranov

Medtem so danes na puranji farmi na vzhodu Anglije, kjer je poginilo okoli 2500 puranov, laboratorij Weybridge pa je v soboto potrdil, da je vzrok pogina človeku nevaren virus ptičje gripe H5N1, začeli z zakolom ostalih okoli 160.000 puranov.

Britanske zdravstvene oblasti so danes tudi zaostrile varnostne ukrepe. V trikilometrskem krogu okrog farme so uvedle zaščitno območje s prepovedjo dostopa in desetkilometrsko območje nadzora. Rejci perutnine na območju morajo imeti vso perutnino v zaprtih prostorih.

Predstavnik WHO Hartl se je sicer z zgoraj navedenim danes odzval na sobotno potrditev, da je smrt 22-letne Nigerijke prejšnji mesec povzročil virus H5N1. To je prvi primer človeške žrtve H5N1 v tej afriški državi, kjer je glede na navedbe tamkajšnje vlade ptičja gripa močno razširjena med perutnino.

Z omenjenim primerom v Nigeriji se je skupno število človeških žrtev ptičje gripe pri 271 potrjenih primerih okužbe povzpelo na 165.