WikiLeaks objavil vse diplomatske depeše

WikiLeaks je na enem od spletnih socialnih omrežji sporočil, da danes objavlja vseh 251.287 preostalih diplomatskih depeš.

Objavljeno
02. september 2011 14.34
Posodobljeno
02. september 2011 14.38
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

London - WikiLeaks je, po tem ko je včeraj novinarja Guardian obtožil, da je namerno razkril geslo do njihovega strežnika z arhivom vseh diplomatskih depeš, danes na spletu objavil vseh 250.000 zaupnih dokumentov. Da je javnosti prosto dostopen arhiv, so sporočili na Twitterju, hkrati pa dodali spletno povezavo do strani. Med objavljenimi depešami so tudi številne poslane iz ameriškega veleposlaništva v Sloveniji, omenjajo pa tako dneve pred podpisom arbitražnega sporazuma kot sprejem zapornika iz Guantanama v Slovenijo.

Tako Združene države Amerike kot številne humanitarne organizacije so ustanovitelja spletne strani Juliana Assangea že večkrat opozorile, da bi lahko z objavo osebnih podatkov ogrozil življenja ljudi ali pa celo nacionalno varnost držav.

Depeše v originalni obliki je WikiLeaks razkril, po tem ko je na Twiterrju včeraj opravil anketo, ali naj celoten arhiv na spletu objavi brez vsakršne obdelave. O današnjem dejanju so menda administratorji WikiLeaks že včeraj obvestili State Department, pri tem pa preslišali njihove pozive, naj tega ne storijo.

Dejanje Juliana Assangea so že obsodile vse večje medijske hiše, ki so še do nedavnega z njim sodelovale. V skupni izjavi za javnost so predstavniki Guardian, New York Timesa, El Paisa in Der Spiegla zapisali, da je Assange s tem dejanjem ogrozil življenje številnih ljudi. »Obžalujemo odločitev WikiLeaksa, da objavi povsem neobdelane diplomatske depeše, s čimer je ogrozil življenja virov informacij,« so zapisali. Dodali so še, da so vse do danes skrbno spoštovali dogovor, da vse depeše pred objavo skrbno pregledajo in izbrišejo vse občutljive informacije. »To nepotrebno objavo celotnega arhiva obsojamo. Odločitev, da se objavi celoten arhiv je sprejel zgolj in le Julian Assange.«