Wisner pohvalil Ahtisaarijev predlog

Odposlanec ZDA za Kosovo Frank Wisner je v Beogradu zatrdil, da je predlog posebnega odposlanca Združenih narodov Marttija Ahtisaarija o prihodnjem statusu Kosova dober, kaj več pa o njemu ni povedal.

Objavljeno
06. februar 2007 19.30
Ameriški predstavnik za Kosovo Frank G. Wisner in predsednik Kosova Fatmie Sejdiu v Prištini na pogovoru o statusu Kosova
Beograd - Odposlanec ZDA za Kosovo Frank Wisner je v Beogradu enako kot v ponedeljek v Prištini zatrdil, da je predlog o prihodnjem statusu uradno še vedno srbske pokrajine, ki ga je v petek razgrnil posebni odposlanec Združenih narodov za pogajanja o prihodnjem statusu Kosova Martti Ahtisaari, dober.

Tadić: Za Srbijo je neodvisnost Kosova nesprejemljiva

Srbski predsednik Boris Tadič je tudi Wisnerju povedal, da je za Srbijo neodvisnost pokrajine nesprejemljiva, poročajo beograjski mediji.

Wisner se je v Beogradu ločeno sešel s srbskim predsednikom in premierom, Borisom Tadičem in Vojislavom Koštunico. Po končanih uradnih pogovorih je na konferenci za novinarje povedal, da ga opogumlja namera srbskih oblasti glede dejavne vključitve v zaključno fazo pogovorov o statusu Kosova. Kot je povedal, sta mu to med današnjimi pogovori zatrdila tako Tadič kot Koštunica.

Nejasno Washingtonovo stališče do preložitve pogajanj o Kosovu

Ameriški diplomat pa ni želel komentirati namigovanja glede vprašanja, ali bo Washington podprl zahtevo Beograda po preložitvi pogajanj o Kosovu do konstituiranja nove skupščine kot posledice nedavnih parlamentarnih volitev v Srbiji. Povedal je le, da sta ga Tadič in Koštunica seznanila s postopkom za konstituiranje parlamenta, ki velja v Srbiji.

Tadićevi svetovalci bodo z veleposlaniki spregovorili o prihodnjem statusu Kosova

Kot je sporočil predsednikov kabinet, se bodo Tadičevi svetovalci za zunanjo politiko in Kosovo v petek sešli z veleposlaniki držav kontaktne skupine z namenom, da bi časovno uskladili nadaljevanje pogovorov o prihodnjem statusu pokrajine in oblikovanje ustanov v Srbiji po januarskih parlamentarnih volitvah. Skupina, ki jo sestavljajo ZDA, Rusija, Velika Britanija, Nemčija, Francija in Italija, je sicer vseskozi dejavno vključena v pogajanja o prihodnjem statusu Kosova.

Wisner se tudi ni izrekal o končnem statusu Kosova. Zatrdil je sicer, da gre za "zgodovinsko listino", vendar je pojasnil, da Ahtisaari še ni dokončno oblikoval svojega predloga, ki ga namerava predstaviti varnostnemu svetu ZN.

Frank Wisner je v Beograd prispel iz Prištine, kjer je v ponedeljek svojim sogovornikom iz prehodnih kosovskih oblasti zatrdil, da Albancev ne bo razočaral Ahtisaarijev končni predlog o statusu pokrajine. Kot je poudaril, so ZDA prepričane, da je Ahtisaarijev predlog odličen in da zato zasluži vso podporo. Wisner se je v Prištini sešel tudi s političnimi predstavniki kosovskih Srbov, ki jim je svetoval, naj podrobno preučijo Ahtisaarijev predlog, "saj vsebuje mehanizme za varstvo vseh prebivalcev pokrajine, še posebej pa za kosovske Srbe".