Wolfowitz spremenil protikorupcijsko strategijo

Predsednik Svetovne banke Wofowitz je po posvetovanju z vladami in predstavniki civilne družbo spremenil strategijo boja proti korupciji, ki je protikorupcijske ukrepe postavljala pred potrebe revnih.

Objavljeno
31. januar 2007 13.22
Paul Wolfowitz, eden od Bushevih jastrebov
Washington - Predsednik Svetovne banke (WB) Paul Wolfowitz je v Washingtonu v torek izjavil, da je spremenil septembra sprejeto strategijo, v skladu s katero bi bile države prejemnice pomoči do podpore upravičene le v primeru ustreznega vladanja, transparentnosti pri javnem poslovanju in sprejemanju ukrepov proti korupciji. Tako države v razvoju kot tudi številne evropske države so Wolfowitzu namreč očitale, da je postavil protikorupcijske ukrepe pred potrebe revnih.

Wolfowitz je na tiskovni konferenci po posvetovanju z odborom banke pojasnil, da je do njegove odločitve prišlo po posvetovanju z vladami in predstavniki civilne družbe, ki poskušajo zagotoviti, da revni ne bodo trpeli zaradi njegove protikorupcijske kampanje. To je sicer podprl ameriški finančni minister Henry Paulson, ki je korupcijo opisal kot "najverjetneje najbolj krut" davek prebivalstvu.

V Washingtonu bodo o spremenjeni protikorupcijski strategiji razpravljali v sredini aprila, na spomladanskem srečanju WB in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Po besedah nemškega predstavnika pri WB Eckharda Deutscherja, bo novo strategijo potrebno sprejeti do junija, ko se konča proračunsko leto. Wolfowitz je medtem poudaril, da bo "sodeloval tako z vladami, kot tudi z zasebnim sektorjem, civilno družno in mediji", prav tako pa bo poskušal "raje okrepiti kot zaobiti državne sisteme" in sodeloval z donatorji.

Svetovna banka je strategijo boja proti korupciji, ki predvideva natančnejši nadzor nad denarnimi tokovi v programih banke, sicer sprejela na rednem jesenskem zasedanju IMF in Svetovne banke v Singapurju.