Nekdanji nemški predsednik v središču nove afere

Kot spodnjesaški predsednik naj bi Christian Wulff pri družbi Siemens osebno prosil za denar.

Objavljeno
01. oktober 2012 10.55
Posodobljeno
01. oktober 2012 11.05
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Hannover - Nekdanji nemški predsednik Christian Wulff se je znašel v središču nove afere. Kot je poročal tednik Der Speigel, naj bi kot spodnjesaški predsednik pri družbi Siemens osebno prosil za denar za financiranje filma svojega prijatelja Davida Groenewolda.

Kot piše Slovenska tiskovna agencija, niti Wulffov niti Groenewaldov odvetnik nista hotela komentirati obtožb, češ da je preiskovalni postopek v zvezi z obtožbami o korupciji še v teku, medtem ko so v državnem tožilstvu v Hannovru potrdili, da preiskujejo tudi v smeri omenjenih obtožb.

Po pisanju Der Spiegla je Wulff decembra 2008 v pismu šefa Siemensa Petra Löschlerja zaprosil, »naj se Siemens močneje vključi v projekt«. Projekt naj bi bil Groenewoldov film John Rabe o direktorju Siemensa, ki je med drugo svetovno vojno na Kitajskem rešil več tisoč življenj. Šef Siemensa je sicer Wulffovo prošnjo zavrnil.

Der Spiegel še piše, da je prošnja sledila obisku Wulffa in njegove soproge na Oktoberfestu v Münchnu, ki ga je plačal Groenewold. Preiskovalci naj bi ugotavljali, ali obstaja povezava med obiskom in prošnjo.

Wulff, doslej najmlajši predsednik Nemčije, je s položaja odstopil 17. februarja letos. To je storil, potem ko je tožilstvo v Hannovru bundestag zaprosilo za odvzem njegove imunitete zaradi suma vpletenosti v korupcijo med letoma 2003 in 2010, ko je bil ministrski predsednik zvezne dežele Spodnja Saška.