Z nagrado proti segrevanju ozračja

Britanski finančni mogotec Richard Branson je razpisal nagrado v vrednosti 25 milijonov dolarjev za znanstvenika, ki bi izumil zanesljiv način, s katerim bi iz zemeljskega ozračja spravili toplogredne pline.

Objavljeno
10. februar 2007 07.00
Richard Branson in al Gore svarita pred segrevanjem
London – Britanski finančni mogotec Richard Branson je razpisal nagrado v vrednosti 25 milijonov dolarjev (približno 19 milijonov evrov) za znanstvenika, ki bi izumil zanesljiv način, s katerim bi iz zemeljskega ozračja spravili toplogredne pline. Skupaj z Gorom je v Londonu javno predstavil »veliki izziv«, potem ko so vodilni klimatologi v Parizu minuli teden posvarili, da se bo splošno segrevanje ozračja nadaljevalo še stoletja in da Zemlje že čez sto let skoraj ne bo več mogoče prepoznati.

»Človek je ustvaril ta problem in človek ga mora rešiti,« je dejal Branson. »Zemlja ne more več čakati. Potrebujemo vse, ki zmorejo že danes začeti iskati pravi odgovor.« Mnogi namreč še vedno dvomijo o dejanski nevarnosti podnebnih sprememb. »Toda grožnja je resnična in nikakršnega superjunaka ne bo, ki bi jo z eno samo potezo odstranil. Nuja je mati invencije.«

Neizbežno segrevanje

Po ugotovitvah vodilnih znanstvenikov se utegne temperatura na Zemlji do leta 2100 dvigniti za 6,4 stopinje Celzija. Nihče pa si po besedah Ala Gora še ni postavil vprašanja, ali obstaja možnost, da bi iz zemeljskega ozračja izločili presežek ogljikovega dioksida. Znanstveniki se strinjajo, da naloga nikakor ni preprosta, saj za njeno uresničitev še nimamo ustrezne tehnologije.

Nekdanji predstojnik ameriškega združenja za proučevanje podnebja Jerry Mahlman je skeptičen: »Besede niso pomembne, pomembno je, kaj smo danes sploh zmožni narediti. Vsi si želimo čim prejšnje rešitve, a se bojim, da je še daleč. Ne moremo si je kratko malo izmisliti.« Tega se zaveda tudi predlagatelj Richard Branson, zato nagrade ne bodo izplačali v celoti, ampak postopoma, ko bo znanstveno potrjeno, da ukrep deluje.

Preberite v sobotnem tiskanem Delu