Za diktatorjev luksuz skrbijo kriminalci

Čeprav so ZDA pred dvema letoma zamrznile severnokorejske račune v dveh bankah v Macau, naj bi bila država v tem času z nepoštenim trgovanjem zaslužila pol milijarde dolarjev na leto

Objavljeno
25. marec 2007 08.00
Predsednik Severne Koreje Kim Jong Il
Čeprav so ZDA pred dvema letoma zamrznile severnokorejske račune v dveh bankah v Macau, naj bi bila država v tem času z nepoštenim trgovanjem zaslužila pol milijarde dolarjev na leto

V ozadju jedrske diplomacije ZDA, s katero skušajo razorožiti Severno Korejo, so ameriški preiskovalci razkrili kriminalno mrežo, ki oskrbuje družino diktatorja Kim Jong Ila. Med preiskavami so odkrili obstoj režimske združbe, imenovane Divizija 39, katere naloga je vzdrževati luksuzni življenjski slog severnokorejskega voditelja. Združba je v tujino prek nekdanje portugalske kolonije Macao preusmerila na milijone dolarjev, piše Sunday Times.

Med sumljive posle, s katerimi se ukvarja Divizija 39, sodijo preprodaja orožja, tihotapljenje amfetaminov, ponarejanje zdravil za izvoz in prodaja pretihotapljenih cigaret. Agencije ameriške vlade ocenjujejo, da so člani divizije v tujini nakopičili več kot pet milijard dolarjev. »Klan Kim Jong Ila uporablja Divizijo 39 kot sklad za podkupnine,« je izjavil neki zahodni diplomat.

Združba skrbi za pošiljke priljubljenega diktatorjevega bordojca, organizira dostavo zadnjih svežih »dekadentnih« devedejev, poskrbela je za potovanja Kim Jong Ilovih sorodnikov in za izobraževanje njegovih dveh sinov na mednarodnih šolah v Švici.

ZDA so o odkritjih molčale, ker niso hotele ogroziti pogovorov s Severno Korejo in njeno zaveznico Kitajsko. A povzetek drznega poslovanja Pjongjanga se je nedavno pojavil v poročilu ameriškemu kongresu. V njem je zapisano, da je Severna Koreja z nepoštenim trgovanjem zaslužila do 500 milijonov dolarjev na leto in s tem svoje izvozne prihodke povečala celo do 40 odstotkov. Ko so Američani leta 2005 proti Pjongjangu uvedli sankcije, so zamrznili severnokorejske račune v dveh bankah v Macau in s tem šokirali vrh v Pjongjangu. Najmanj dve desetletji je namreč Severna Koreja trgovala prek Macaa. Delo so opravljali zaupanja vredni člani korejske delavske stranke in gospodarili z dobičkom, ki so ga iztržili tako v zakonitih kot nezakonitih poslih.

Več o tem si preberite v Nedelu