Za goljufove spodnjice dali malo premoženje

Z ženo sta hotela narediti samomor in ubežati sramoti, zdaj dražijo njuno premoženje.

Objavljeno
28. oktober 2011 21.52
Posodobljeno
28. oktober 2011 21.52
E. B.
E. B.

NEW YORK – Bolečina ob razkritju ene največjih goljufij v zgodovini je Bernarda in Ruth Madoff pahnila kar v poskus samomora. Tako v prvem intervjuju razkriva žena prevaranta z Wall Streeta, ki ga je sodišče v New Yorku obsodilo na 150 let zapora.

Goljufijo je priznal družini

Naj spomnimo, danes 73-letnega Madoffa so prijeli 11. decembra 2008 in ga obtožili zaradi ponzijeve sheme, v katero je privabil nešteto naivnih investitorjev in z njimi vred okoli 50 milijard dolarjev. Tisoči, od nesramno premožnih do tistih, ki so mu zaupali svoje prihranke v upanju, da jih bo oplemenitil in jim tako omogočil varnejšo finančno prihodnost, so nasedli njegovim lažem in obljubam. Ko pa se je piramida začela sesuvati in mu je začelo zmanjkovati denarja za izplačila, je goljufijo priznal družini. Starejši sin Mark ga je dan pozneje prijavil oblastem, lani, na drugo obletnico očetove aretacije, pa se je obesil.

Grožnje in grozilna pisma

Ruth se je zadnjih let med intervjujem za televizijsko mrežo CBS spominjala z bolečino in s solzami v očeh: med božično-novoletnimi prazniki, ki so bili za premožno družino prvič grenki in polni negotovosti, sta z možem sklenila narediti samomor, je priznala. »Ne vem, čigava je bila zamisel, a bala sva se, kaj vse naju še čaka. Klicali so naju od vsepovsod, nama grozili, prejemala sva grozilna pisma ... Preprosto nisva več mogla prenesti takega pritiska.«

Vzeli so jim vse

Odločitev, da bosta s samomorom končala agonijo, je bila izjemno hitra; če bi premlevala, bi si gotovo premislila, se spominja 70-letna Ruth. Mlajšemu sinu Andrewu sta poslala še zavoj z nekaj družinskimi spominki in nakitom, potem pa zaužila vsak pest uspaval in pomirjeval. Prihodnje jutro sta se vsa omotična zbudila, zdravila so bila očitno premalo močna, sta ugotovila. »Vesela sva bila, da sva se zbudila, češ, nekako bova že prebrodila krizo,« je pojasnila.

Življenje na nesramno veliki nogi

Preiskovalci so najprej pod drobnogled vzeli vso družino Madoff, ki je živela na nesramno veliki nogi. Prevarantu so le stežka verjeli, da je deloval sam, kot je nenehno trdil, a nazadnje je le obveljala njegova, spisali pa so obtožnico proti sedmim njegovim sodelavcem. Žena in otroci so ostali brez vsega premoženja, ki so ga oblasti zasegle in prodale na dražbi, izkupiček pa namenile žrtvam njegove prevare, ki so jim tako povrnili vsaj del izgubljenih naložb. Nove lastnike so tako že dobili avtomobili, jahte, nepremičnine, nakit in umetnine, na nedavni dražbi pa so ponujali gospodinjske in osebne predmete iz Madoffove vile v Palm Beachu: poleg opreme za dom so prodali celo prevarantovo spodnje perilo, ki je bilo vredno dvesto dolarjev! Madoffova lastnina je, kot se je izkazalo, izjemno zaželena, saj je vsaka dražba do zdaj pritegnila množice. Na zadnji, denimo, se je za ponujene predmete potegovalo 150 ljudi v živo v dvorani, kar 6000 pa jih je kupovalo prek spleta.