Za Greenpeacove aktiviste dvomesečni pripor

Člani aretirane posadke Arctic Sunrisa prihajajo iz 18 držav, zato bi lahko dogodek vodil tudi v diplomatski spor.

Objavljeno
26. september 2013 20.30
BULGARIA-ENVIRONMENT-GAZPROM-GREENPEACE
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Moskva - Sodišče v ruskem Murmansku je danes odredilo dvomesečni pripor za več članov posadke Greenpeaceove ladje Arctic Sunrise, ki so zaradi vdora na rusko naftno ploščad minuli teden obtoženi piratstva. Po trenutnih podatkih je sodišče pripor, ki naj bi trajal do začetka sojenja, odredilo za pet od 30 aretiranih članov posadke.

Za dva meseca bosta tako morala v pripor ruski fotograf Denis Sinjakov in njegov rojak in tiskovni predstavnik okoljevarstvene organizacije Greenpeace Roman Dolgov. Pri obeh naj bi obstajala nevarnost, da bosta pobegnila iz države, saj sta bila že v preteklosti pogosto v tujini, je prek twitterja sporočila organizacija.

Poleg njiju je sodišče dvomesečni pripor odredilo tudi za tri tujce - Poljaka Tomasza Dziemianczuka, Novozelandca Davida Johna Haussmanna in Kanadčana Paula Douglasa Ruzyckega.

Vseh 30 aktivistov, ki so jih ruske oblasti aretirale po protestu na naftni ploščadi ruskega naftnega velikana Gazprom na Arktiki, se je danes pojavilo na sodišču. Tožilstvo je že zjutraj sporočilo, da bo za vse predlagalo ohranitev pripora.

Ladja Arctic Sunrise se je minuli teden približala naftni ploščadi ruskega naftnega velikana Gazprom. Dva njena aktivista sta nato splezala na ploščad in protestirala proti črpanju nafte v izjemno občutljivem naravnem okolju. Oblasti so aretirale celotno posadko ladje, ki je plula pod nizozemsko zastavo.

Po navedbah Greenpeacea se je ladja nahajala v mednarodnih vodah, zaradi česar naj bi bila akcija nezakonita. Rusija po drugi strani trdi, da je bila ladja v izključni gospodarski coni Rusije.

Člani aretirane posadke prihajajo iz 18 držav, med drugim ZDA, Francije, Švice, Finske, Velike Britanije, Poljske in Rusije. V luči tega bi lahko dogodek vodil tudi v diplomatski spor. Nizozemska, ki se sklicuje na pomorsko pravo, je od ruskih oblasti že zahtevala izpustitev posadke.