Za hčerjo prijeli še sina nekdanjega iranskega predsednika

Sinu in hčeri Akbarja Hašemija Rafsandžanija so prostost odvzeli zaradi širjenja sovražne propagande.

Objavljeno
24. september 2012 22.46
FILES-IRAN-POLITICS-OPPOSITION-RAFSANJANI-ARREST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Teheran  - Iranska državna televizija je danes poročala, da so aretirali sina nekdanjega iranskega predsednika Akbarja Hašemija Rafsandžanija. Po pojasnilih oblasti so Mahdija Hašemija aretirali dan po tem, ko se je vrnil iz Velike Britanije, kjer je živel zadnja tri leta. Teheran je nalog za aretacijo izdal leta 2010, in sicer zaradi podpihovanja nemirov, ki so izbruhnili po spornih predsedniških volitvah 2009. Obtožujejo ga tudi korupcije.

Mahdija so sicer iranske oblasti prijele le dva dni po tem, ko so v zapor odvedli njegovo sestro Faezeh, ki so jo že v začetku leta zaradi »širjenja propagande proti režimu« obsodili na šest let zapora. Tako Mehdija kot Faezeh so oblasti obtožile sodelovanja na uličnih protestih leta 2009. Faezeh so med protesti tudi priprli, Mehdi pa je pravočasno pobegnil v tujino.

Akbar Hašemi Rafsandžani velja za zmernega politika, ki je v svoji karieri zasedal številna vplivna mesta, med letoma 1989 in 1997 pa tudi predsedniškega. Njegov politični vpliv je začel slabeti po volitvah leta 2009, ko je javno podprl protestnike. Naslednje predsedniške volitve bodo v Iranu potekale junija 2013, po poročanju Reutersa pa nekateri analitiki napovedujejo povratek Rafsandžanija.