Za krizo v Darfurju kriv Sudan

Svet Združenih narodov za človekove pravice je v težko pričakovanem poročilu, predstavljenem danes, odgovornost za očitne kršitve človekovih pravic v sudanski pokrajini Darfur pripisal Sudanu.

Objavljeno
12. marec 2007 12.09
Vojaške enote Afriške unije v Darfurju
Ženeva - Svet Združenih narodov za človekove pravice je v težko pričakovanem poročilu, predstavljenem danes ob začetku četrtega rednega zasedanja v Ženevi, odgovornost za očitne kršitve človekovih pravic v sudanski pokrajini Darfur pripisal Sudanu ter Kartum neposredno povezal z vojnimi zločini v regiji. Sudanska vlada je "načrtovala in sodelovala v zločinih", ugotavlja poročilo posebne skupine za Darfur pod vodstvom Nobelove nagrajenke za mir Jody Williams.

Vojni zločini se nadaljujejo


"Razmere zaznamujejo očitne in sistematične kršitve človekovih pravic in grobe kršitve mednarodnega prava. Vojni zločini in zločini proti človečnosti se po vsej regiji nadaljujejo," poudarja 35 strani dolgo poročilo in svet opominja, da je dolžan zaščititi civiliste v Darfurju. "Osnovni vzorec je nasilna protiuporniška kampanja, ki jo vodi sudanska vlada skupaj z milico džandžavid in katere tarče so predvsem civilisti. Tudi uporniške sile so krive resnih kršitev človekovih pravic in humanitarnega prava," še piše v poročilu.

Svet za človekove pravice, razdvojen glede odgovornosti sudanskih oblasti za zločine v Darfurju, se je na izrednem zasedanju decembra lani odločil, da v to zahodno sudansko pokrajino napoti posebno skupino pod vodstvom Nobelove nagrajenke Williamsove. Ta naj bi na terenu ocenila obseg kršenja človekovih pravic, vendar je sudanske oblasti niso spustile na svoje ozemlje. Williamsova je po 20 dneh prizadevanj, da bi vendarle prišla v državo, februarja zaključila, da nima sudanska vlada nobenega namena sodelovati z ZN.

Prisiljeni opustiti misijo na območju Gaze

Nov udarec je svet, ki je pred devetimi meseci nasledil vedno bolj neverodostojno Komisijo ZN za človekove pravice, doživel, ko je bila delegacija na čelu z Južnoafričanom Desmondom Tutujem, Nobelovim nagrajencem za mir in velikim borcem proti apartheidu, konec lanskega leta prisiljena opustiti svojo misijo na območju Gaze, saj ji izraelske oblasti niso izdale vizumov.

Po besedah visoke komisarke ZN za človekove pravice Louise Arbour je Svet ZN za človekove pravice sedaj na "pravi preizkušnji" in se mora obvezno opremiti z mehanizmom, ki bo v prihodnje preprečil takšno oviranje. Arbourjeva bo na zasedanju predstavila svoje letno poročilo, člani sveta pa bodo med drugim pregledali še poročila o položaju človekovih pravic v Burundiju, Liberiji, DR Kongo, Mjanmaru in Severni Koreji.