Za mandatarja imenovan Andrus Ansip

Za novega mandatarja estonske vlade je bil imenovan Andrus Ansip, vodja desnosredinske Stranke reform, ki je na volitvah dobila večino.

Objavljeno
03. april 2007 15.05
Premier Andrus Ansip
Tallinn - Mesec dni po parlamentarnih volitvah v Estoniji je predsednik države Toomas Hendrik Ilves danes za mandatarja imenoval voditelja desnosredinske Stranke reform Andrusa Ansipa in ga zaprosil, naj sestavi vlado. Novi vladni kabinet bo Ansip poslancem najverjetneje predstavil že v sredo.

Stranka reform, konservativna Pro Patria - zveza Res Publica in levosredinska Socialdemokratska stranka so v ponedeljek podpisale koalicijski dogovor, v skladu s katerim bo nova vlada nadaljevala s tržnimi reformami, vladna koalicija pa bo imela v stočlanskem parlamentu v Tallinnu na voljo 60 glasov podpore.

Stranka reform bo v skladu z dogovorom dobila ključni ministrstvi za zunanje zadeve in za pravosodje, Pro Patria - zveza Res Publica bo prevzela obrambno in gospodarsko ministrstvo, socialdemokrati pa bodo upravljali s finančnim in notranjim ministrstvom. Na čelu ministrstva za gospodarstvo se v vlado vrača tudi nekdanji estonski premier Juhan Parts, čigar vlada je morala aprila 2005 zaradi nezaupnice v parlamentu odstopiti.

50-letni Ansip, čigar stranka je na volitvah 4. marca osvojila največ glasov volivcev, je že dejal, da upa, da bo lahko njegova vlada zaprisegla najkasneje v četrtek, zato namerava svoj kabinet že v sredo predstaviti poslancem.