Za napadom na ameriški rušilec stala Al Kaida

Iz zapisa zaslišanja Pentagona je razvidno, da je pripadnik Al Kaide Valid Mohamed bin Ataš priznal načrtovanje bombnega napada na ameriški rušilec USS Cole v Jemnu.

Objavljeno
19. marec 2007 19.15
USS Cole, Jemen
Washington - Pripadnik mednarodne teroristične mreže Al Kaida Valid Mohamed bin Ataš je priznal, da je bil glavni načrtovalec bombnega napada na ameriški rušilec USS Cole v Jemnu, v katerem je bilo oktobra 2000 ubitih 17 ameriških mornarjev, izhaja iz zapisa zaslišanja, ki ga je danes objavil Pentagon. Bin Ataš je tudi priznal, da je bil vpleten v samomorilska napada na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji, ki sta leta 1998 terjala 213 oziroma 12 življenj.

Kot je na vprašanje o svoji vlogi v napadih dejal Bin Ataš, sicer jemenski državljan, je sodeloval pri nakupu eksploziva. Načrt je pripravil približno leto in pol pred samo operacijo, kupil ladjo, ki je trčila v ameriški rušilec, in novačil sodelavce za izvedbo načrta.

Na vprašanje, kje je bil v času napada v Jemnu, pa je pojasnil, da je bil z vodjo Al Kaide Osamo bin Ladnom v Kandaharju v Afganistanu, medtem ko je bil v času afriških napadov v Karačiju, kjer se je srečal z enim od tistih, ki so napada izvedli.

Ameriško obrambno ministrstvo je zapis zaslišanja objavilo pet dni potem, ko je že objavilo vsebino zaslišanja treh osumljencev, ki so trenutno zaprti v Guantanamu. Med njimi Kalida Šejka Mohameda, ki je priznal odgovornost za sodelovanje v vrsti terorističnih napadov, med drugim za sodelovanje v napadih na ZDA 11. septembra 2001.