Za nesrečo letala z ruskimi hokejisti kriv pilot

Po ugotovitvah preiskovalcev je eden od pilotov med vzletom pritisnil na zavoro.

Objavljeno
02. november 2011 16.06
Posodobljeno
02. november 2011 16.13
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Moskva − Septembrski nesreči ruskega letala Jak-42 v bližini mesta Jaroslavl, v kateri je umrlo 44 ljudi, med njimi tudi celotna ekipa hokejskega moštva Lokomotiv Jaroslavl, je po mnenju preiskovalcev botrovala neizkušenost pilotov.

Kot je na novinarski konferenci v Moskvi pojasnil vodja Meddržavne letalske komisije (MAK) Aleksej Morozov, je eden od pilotov ob vzletu letala po pomoti pritisnil na zavore, zaradi česar letalo ni pridobilo ustrezne hitrosti za dvig − le 190 kilometrov na uro, namesto vsaj 210 kilometrov na uro, kolikor je potrebnih, da bi 54-tonsko letalo vzletelo. Ne ve se, kateri pilot je to storil, poroča ruska tiskovna agencija RIA Novosti.

Preiskovalci so sicer zbrali še najmanj tri dejavnike, ki so botrovali nesreči: poleg pomanjkanja izkušenj še slaba koordinacija posadke, neupoštevanje običajnih postopkov in pomanjkanje nadzora nad pripravljenostjo posadke na let. V krvi enega od pilotov so namreč našli sledove pomirjeval, drugi pilot pa je bolehal za boleznijo, ki prizadene gibalne sposobnosti. Po podatkih preiskovalcev je bilo letalo tehnično brezhibno.