Za neuspeli teroristični napad 40 let

Vodja načrtovanega terorističnega napada na več potniških letal iz Velike Britanije v ZDA leta 2006 je bil v Londonu obsojen na 40 let zapora. Podobna kazen verjetno čaka tudi druga dva, ki sta sodelovala v zaroti.

Objavljeno
14. september 2009 17.19
Ta.R./STA
Ta.R./STA
London - Vodja načrtovanega terorističnega napada na več potniških letal iz Velike Britanije v ZDA leta 2006 ko so teroristi skušali na letala pretihotapiti tekoče eksplozive in jih strmoglaviti, je bil danes v Londonu obsojen na 40 let zapora.

Sodišče v Londonu je prejšnji ponedeljek v zvezi z načrtovanim napadom na letala na poti čez Atlantik obsodilo trojico teroristov, danes pa je izreklo kazen prvemu izmed njih. 28-letni Abdulla Ahmed Ali je tako dobil 40 let zapora, verjetno pa podobna kazen čaka tudi druga dva napadalca, Assada Sarwarja in Tanvirja Hussaina, ki sta sodelovala v teroristični zaroti.

 

Trojica je leta 2006 načrtovala, da bi na letala pretihotapili tekoči eksploziv in sicer v steklenicah brezalkoholnih pijač, v baterijah in drugih izdelkih, kakršni so bili običajni v ročni prtljagi potnikov. Nato pa bi ta eksploziv detonirali, ko bi bila letala v zraku. Britanski varnostni organi so tedaj preprečili tragedijo, zaradi terorističnega načrta pa so bili sprejeti poostreni ukrepi glede vnosa tekočin na letala.

 

Sodišče je minuli ponedeljek presodilo, da je trojica vodila teroristično zaroto, v kateri bi, če bi uspela, umrlo največ ljudi po terorističnem napadu v ZDA 11. septembra 2001. Sojenje je sicer potekalo še proti štirim osebam, ki naj bi dejansko nesle eksploziv na letala, vendar pa jih sodišče ni obsodilo načrtovanja razstrelitve letal.