Za obnovo Filipinov potrebnih milijarda dolarjev

Filipinske oblasti bodo mednarodno skupnost prosile za milijardo dolarjev finančne pomoči, potrebne za obnovo območij, ki so jih opustošile tropske nevihte.

Objavljeno
14. oktober 2009 16.56
Ma. J.
Ma. J.
Manila/Hanoj - Filipinske oblasti bodo mednarodno skupnost prosile za milijardo dolarjev finančne pomoči, potrebne za obnovo območij, ki so jih opustošile tropske nevihte.

Predsednica Gloria Macapagal Arroyo je izredne vremenske razmere obtožila za številne zemeljske plazove in najhujše poplave, ki so sever države prizadele v zadnjih 40 letih in skoraj popolnoma uničile pridelek riža. Zaradi plazov in poplav je sicer umrlo najmanj 712 ljudi, sedem milijonov pa se spopada z njihovimi uničujočimi posledicami.

Po podatkih filipinskih oblasti je na kmetijskih pridelkih škode za 396 milijonov dolarjev, medtem ko bo za obnovo infrastrukture potrebnih 114 milijonov dolarjev. Filipinska vlada je se bo z morebitnimi donatorji sestala konec novembra ali v začetku decembra, potem ko bodo nastalo škodo ocenili še Združeni narodi in Svetovna banka.

Vietnamske oblasti evakuirale 30.000 ljudi

Vietnamske oblasti so zaradi bližajočega tajfuna Parma, zaradi katerega je na Filipinih in na Kitajskem umrlo skoraj 400 ljudi, evakuirale okoli 30.000 prebivalcev. Zaradi Parme, ki je na začetku meseca pustošila po Filipinih, je umrlo 375 ljudi, 48 pa jih še vedno pogrešajo. Na Kitajskem so zardi tajfuna umrli trije ljudje.