Za poboj Albancev aretirali skupino policistov

Srbska policija je aretirala skupino petih policistov in zapornih paznikov, ki naj bi bili vpleteni v poboj treh kosovskih Albancev bratov Bytiqi.

Objavljeno
28. februar 2007 10.20
Srbska policija
Beograd - V Prokuplju so aretirali skupino petih policistov in zapornih paznikov, med njimi tudi namestnika poveljnika srbske žandarmerije Milenka Arsenijevića, ki naj bi bili povezani z umorom treh bratov Bytiqi, kosovskih Albancev z ameriškim državljanstvom med vojno leta 1999, so poročali srbski mediji. Zadeva Bytiqi je sicer že od novembra lani na beograjskem sodišču, nedavno pa je prišlo do preobrata, saj je izginila priča, zdaj že osumljenec, nekdanji poveljnik žandarmerije Goran Radosavljević.

Skupino so aretirali že pred tremi dnevi v Prokuplju na jugu Srbije in kot izpostavljajo beograjski mediji, se je vseh pet med zaslišanjem branilo z molčanjem. Priprti so bile priče v postopku proti dvema nekdanjima pripadnikoma posebnih policijskih enot (PJP), Sretenu Popoviću in Milošu Stojanoviću, ki jima sodijo od novembra lani in ki ju obtožnica bremeni, da sta leta 1999 med vojno sodelovala pri umoru bratov Bytiqi.

Illy, Mehmet in Agron Bytiqi so živeli v New Yorku, spomladi 1999 pa so odšli na Kosovo, kjer so se pridružili tako imenovano atlantski brigadi, ki je bila ustanovljena v ZDA in v kateri je bilo okoli 400 ameriških Albancev. Brigada je od aprila 1999 delovala pod okriljem prav tako ilegalne Osvobodilne vojske Kosova (OVK).

Brate je srbska policija aretirala junija 1999, vendar jih je sodišče bremenilo le nezakonitega vstopa v tedanjo ZRJ in vsem trem odmerilo po 15 dni zapora, ki so ga tudi prestali v Prokuplju. Ko so jih izpustili na prostost, sta Popović in Stojanović poskrbela za njihovo ponovno aretacijo in izročitev policijskemu centru v Petrovem Selu pri Kladovu, katerega pripadniki so nato vse tri ustrelili.

Sredi februarja je v sodnem postopku proti Popoviću in Stojanoviću prišlo do preobrata, saj se vabilu, naj pride na sodišče kot priča, ni odzval nekdanji poveljnik PJP in pozneje prvi človek žandarmerije Goran Radosavljević Guri. Zaradi suma, da je bil vpleten v umor bratov Bytiqi, so oblasti za njim razpisale tiralico. Posamezni beograjski mediji so poročali, da je Guri maja 2006 pobegnil v Libijo, drugi pa trdijo, da je zdaj že na Kitajskem.

Guri je bil med vojno na Kosovu poveljnik PJP, po političnih spremembah oktobra 2000 pa so ga nove oblasti imenovale najprej za poveljnika združenih posebnih policijskih enot, nato pa še za poveljnika žandarmerije. Vlada Vojislava Koštunice ga je sredi avgusta leta 2004 brez posebnega pojasnila odpustila in kot so pozneje poročali srbski mediji, je leto dni pozneje prostovoljno odšel iz policije.