Za prenovo Kieselsteina tretjino več

Obnova gradu se je zavlekla za dve leti, cena pa je 2,2 milijona evrov višja od predvidene.

Objavljeno
02. december 2011 16.37
Posodobljeno
02. december 2011 16.51
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Končna vrednost obnove Kieselsteina in ureditve Lovskega dvorca, dvorišča, vrta ter mestnega obzidja je 8,77 milijona evrov, kar je 2,21 milijona evrov ali tretjina več, kot je občina načrtovala. Oprema jo bo stala še 1,4 milijona evrov, poleg tega se je prenova zavlekla za dve leti.

Grad bodo slovesno odprli ob jutrišnjem občinskem prazniku, uporabno dovoljenje za celoten kompleks gradu je pravnomočno od 21. novembra.

Podražitev je po pojasnilih kranjske občinske uprave posledica dodatnih del pri prenovi Lovskega dvorca in obzidja ter sanacije zgornjega dela brežine.

Povezana je tudi s spremembo gradbenega dovoljenja, ki je bila potrebna zaradi prireditvenega prostora, orkestrske jame in dodatnih prostorov.

Občina je za prenovo pridobila evropski denar: ko je bila prvotno naložba ocenjena na 6,5 milijona evrov, je obseg upravičenih stroškov znašal 3,6 milijona evrov, vrednost odobrenih nepovratnih sredstev pa je bila 2,87 milijona evrov.

V kranjski proračun so dejansko za obnovo Kieselsteina od leta 2008 do vključno lani dobili 2,83 milijona evrov evropskih sredstev.

Notranja oprema leta 2012

Obnova gradu, ki je poleg nakupa knjižnice in opreme, za katero končna cena ni znana, ena največjih naložb v kulturi v 20 letih v Kranju, je trajala dve leti dlje kot je bilo načrtovano.

Vzrok za to je stečaj Vegrada, težava z 58 ton težko jekleno konstrukcija nad letnim gledališčem pa tudi še zdaj niso rešili.

Sanacija lesene gobe je stala dodatih 124.313 evrov, vendar je ta upoštevana v vrednosti investicije 8,77 milijona evrov.

Gradbenobrtniška in instalacijska dela so končana, dobaviti in namestiti morajo še notranjo opremo, za katero bo občina prihodnje leto odštela 1,4 milijona evrov.

Direktorica Gorenjskega muzeja Marija Ogrin je povedala, da se bo uprava muzeja v Lovski dvorec selila predvidoma konec januarja ali v začetku februarja, medtem ko je selitev stalne muzejske zbirke v prostore obnovljenega gradu predvidena konec februarja ali v začetku marca.

»V Gorenjskem muzeju smo pripravili vse strokovne podlage za stalno muzejsko razstavo z naslovom Prelepa Gorenjska. Prav tako imamo vodnik po razstavi in ga bomo predstavili javnosti še pred odprtjem. Prva občasna razstava bo Kranjski mestni svet naznanja,« je povedala.

Kot je znano, bo Gorenjski muzej prevzel upravljanje gradu in Lovskega dvorca, medtem ko se je zapletlo pri upravljanju Luninega vrta.

Lani podpisana pogodba z Art centrom ni upoštevala, da je treba za doseganje ciljev, ki so pogojevali sofinanciranje EU, zagotoviti tudi vsaj tri nova delovna mesta, je včeraj pojasnila predstavnica občine za stike z javnostjo Mendi Kokot in dodala, da bo treba pogoje upravljanja prireditvenega in gostinskega dela v prihodnjih štirih letih še doreči.

Častni občan Vladimir Ravnik

Na nocojšnji slavnostni akademiji v dvorani Grandis na Brdu bo župan Mohor Bogataj podelil občinske nagrade in priznanja.

Naslov častnega občana bo prejel Vladimir Ravnik za neprecenljiv prispevek v botaniki, nagrado pa Turistično društvo Besnica.

Listine o priznanju bodo dobili France Benedik, Janko Bajt, PGD Kokrica in Tomaž Vilfan, velike plakete Štefan Kadoič, Zvonka Zupanič Slavec in Janez Jereb, veliko Prešernovo plaketo Pavel Rakovec, plaketo MOK pa Dora Goličič in Koronarno društvo Gorenjske.