Za spremembo strategije

Francoski predsednik Sarkozy se je zavzel za spremembo strategije zavezništva v Afganistanu. Po njegovem mnenju mora Afganistan čim prej prevzeti zagotavljanje varnosti v državi v lastne roke.

Objavljeno
03. september 2009 22.10
Nicolas Sarkozy in Anders Fogh Rasmussen
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Pariz - Francoski predsednik Nicolas Sarkozy se je danes po srečanju z generalnim sekretarjem Nata Andersom Foghom Rasmussenom zavzel za spremembo strategije zavezništva v Afganistanu. Izrazil pa je tudi navdušenje, ker se je Francija znova vključila v vojaške poveljniške strukture Nata.

Afganistan mora čim prej prevzeti zagotavljanje varnosti v državi v lastne roke, je povedal Sarkozy. Nato mu bo pri tem sicer še naprej pomagal, je še dodal.

 

Francoski predsednik je Rasmussenu še zagotovil, da bo Francija svojo vlogo v zavezništvu opravljala v celoti. Je pa pri tem dodal, da si Francija želi okrepljeno vlogo Evrope v Natu.

 

Rasmussen je na drugi strani pozdravil "zgodovinsko vrnitev" Francije v vojaške strukture Nata. "To bo okrepilo čezatlantske vezi in vlogo Nata na mednarodnem prizorišču ter stimuliralo razvoj evropske varnostne in obrambne politike, s čimer se bo okrepila tudi vloga Evrope v Natu," je še dodal generalni sekretar Nata.

 

Francija se je uradno v vojaške poveljniške strukture Nata vrnila na aprilskem vrhu zavezništva. Iz njih je izstopila leta 1966 pod vodstvom tedanjega predsednika Charlesa de Gaulla.