Za svobodni Južni Sudan 98,8 odstotka volivcev

Sudanski predsednik Omar al Bašir je danes prejel rezultate referenduma o neodvisnosti Južnega Sudana. Povedal je, da se bo zavzemal za dobre odnose z novo južno sosedo.

Objavljeno
07. februar 2011 18.57
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Džuba - Danes so razglasili uradne rezultate referenduma o neodvisnosti Južnega Sudana. Od 3,837,406 oddanih glasov prebivalcev Južnega Sudana se je za svojo državo odločilo kar 98,83 odstotka volivcev. »Referendum je bil izpeljan korektno, natančno in transparentno. Končnemu rezultatu ne oporekamo,« je povedal predsednik referendumske komisije Južnega Sudana Mohamed Ibrahim Kalil.

Pred razglasitvijo končnega rezultata volitev je predsednik Omar el Bašir dejal: »Danes sem dobil rezultate referenduma in jih pozdravljam, saj odražajo voljo prebivalcev Južnega Sudana.«. Predsednik je še povedal, da bodo poskušali ohranjati močne vezi med severom in jugom. »Zavzemali se bomo za dobre odnose, ki bodo temeljili na sodelovanju.«

Končni rezultat referenduma bosta Bašir in predsednik Južnega Sudana Salva Kiir razglasila na uradni slovesnosti 9. julija v Kartumu. Točno šest let po podpisu mirovnega sporazuma med severom in jugom bo tako nastala nova afriška država. Kiir je današnjemu govoru severnega kolega naklonjen, poudaril je tudi, da si vladajoča Nacionalna kongresna stranka »zasluži nagrado«.

Kot poroča Al Džazira, Baširjev današnji govor še dodatno poudarja tesno povezanost med severom in jugom. Ker so v Južnem Sudanu bogata nahajališča nafte, jih ta brez cevi, ki vodijo čez ozemlje severa, ne more izvažati v tujino. Jug Sudana je sicer ena najmanj razvitih regij na svetu.

V južni prestolnici Džuba že nekaj dni potekajo manjše slovesnosti. »To je dan naše svobode. Praznovali smo vso noč,« je povedal tamkajšnji študent. Za tiskovno agencijo Reuters pa je 29-letni Riak Maker dejal, da se vojne ne boji več. »Naši voditelji so se spoprijateljili s severom, vendar nikoli ne bom pozabil, kaj so storili. Odpustiti jim ne morem. Ne sovražim jih, vendar jih ne želim več videti.« Referendum o odcepitvi Južnega Sudana je namreč potekal šest let po zaključku državljanske vojne. V dveh desetletjih je življenje izgubilo vsaj dva milijona ljudi.

Ban Ki Mun: Miren in kredibilen referendum je velik dosežek za vse Sudance


Visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton je danes pohvalila uradni izid referenduma v Južnem Sudanu in obljubila, da si bo prizadevala za sodelovanje z novoustanovljeno državo. »To je zgodovinski trenutek za Sudan. EU vidi referendum kot velik dosežek, ki odraža demokratične želje ljudstva.« Povedala je še, da je »referendum najpomembnejši del mirovne pogodbe iz leta 2005, s katero se je končala 22-letna vojna med predvsem krščanskim jugom in večinskim muslimanskim severom.«

Ameriški senator John Kerry pa se je danes zavzel za čim hitrejšo odstranitev Sudana z liste držav, ki podpirajo terorizem. Povedal je, da je oktobra na Baracka Obamo naslovil pismo, v katerem je zapisal, da se po uspešno zaključenem referendumu državo lahko izbriše s črne liste. Na spisku držav, ki podpirajo terorizem so trenutno Kuba, Iran, Sudan in Sirija.

Transparentno izpeljan referendum je pozdravil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun. »Miren in kredibilen referendum je velik dosežek za vse Sudance.« Zavzel se je tudi za večje sodelovanje z novoustanovljeno afriško državo. Hkrati pa je obe državi pozval, da še naprej gradita na doseženih soglasjih in se po miroljubni poti dogovorita o preostalih odprtih vprašanjih.