Za večjo zaščito okolja in manjše socialne razlike

Kitajski premier Wen Jiabao je ob začetku rednega letnega zasedanja pozval k odpravi "neučinkovite" gospodarske rasti in "prekomerne porabe energije".

Objavljeno
05. marec 2007 10.39
Peking - Kitajski ljudski kongres je danes začelo redno letno zasedanje, na katerem bo največ pozornosti namenjene zmanjšanju socialnih razlik, okolju in pomanjkljivemu pravnemu sistemu. Na zasedanju v Veliki dvorani ljudstva v Pekingu se je zbralo približno 3000 delegatov iz vse države, trajalo pa bo med deset in dvanajst dni.

Velika pozornost znova okoljevarstvenim ukrepom

Kitajski premier Wen Jiabao je ob začetku rednega letnega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa pozval k odpravi "neučinkovite" gospodarske rasti in "prekomerne porabe energije". "Sprejeli bomo odločne ukrepe za varčevanje z energijo, za manjšo porabo energije, za večjo zaščito okolja in za bolj intenzivno rabo kmetijskih zemljišč," je napovedal Wen delegatom na kongresu.

Kitajsko gospodarstvo je lani sicer beležilo 10,7-odstotno rast, vendar pa v gospodarskem razvoju po Wenovih besedah ostajajo "resni strukturni problemi". Ob tem je kitajski premier poudaril, da morajo okoljevarstveni ukrepi postati "najpomembnejši motor za spremembo gospodarske rasti".

Wen je okoljevarstvene ukrepe sicer napovedal že lani, vendar so se ta izpolnila pod pričakovanji. Za to naj bi bilo po njegovih besedah krivo predvsem počasno prestrukturiranje težke industrije in neizpolnjevanje okoljevarstvenih določil s strani lokalnih oblasti. Kitajski premier je sicer poleg okoljevarstvenih ukrepov napovedal tudi večjo javno porabo za izboljšanje življenjskih standardov in socialnih ugodnosti za revne tako v mestih kot na podeželju.

Vojska se bo še oboroževala

Napovedal pa je tudi nadaljnje oboroževanje in modernizacijo kitajske vojske. "Oblikovanje trdnega nacionalnega obrambnega sistema in močne vojske je strateška naloga v okviru modernizacije," je izjavil Wen, ki je ob tem poudaril tudi nujnost nadaljnjega razvoja in večje uporabe informacijske tehnologije v vojski in obrambi.

Kitajski oboroževalni program naj bi bil po trditvah političnih analitikov namenjen predvsem zastraševanju Tajvana. Kitajski zunanji minister Chen Shui-bian je za današnjo izdajo singapurskega časnika Lianhe Zhaobao Tajvanu zaradi teženj po odcepitvi neposredno zagrozil z vojaškim odgovorom. Chen je namreč poudaril, da bodo upoštevali kitajski zakon izpred dveh let, ki v primeru poskusa odcepitve otoka predvideva vojaški odgovor.

Kongres kot podaljšana roka komunistične partije

Kongres velja za podaljšano roko vladajoče komunistične partije, saj v svoji zgodovini še nikoli ni zavrnil nobenega njenega poročila, proračuna, zakona ali kateregakoli drugega dokumenta. Zasedanje je odprl premier Wen Jiabao z letnim poročilom, v katerem je po pričakovanjih predstavil svoje videnje "harmonične družbe", za katero se zadnja leta zavzema predsednik Hu Jintao.

Kongres naj bi po napovedih sprejel dolgo pričakovani zakon o lastnini, ki bo zagotovil dodatno zaščito zasebnemu sektorju, in davčni zakon, ki bo uvedel enotno 25-odstotno davčno stopnjo za domača in tuja podjetja.

Zasedanje kongresa bo potekalo nekaj mesecev pred jesenskim kongresom komunistične partije, ki poteka vsakih pet let in na katerem bodo Hu Jintaa po pričakovanjih znova izvolili na položaj generalnega sekretarja. Sicer naj bi v zakulisju zasedanja kongresa potekale razprave o številnih kadrovskih menjavah, ki bodo potrjene na partijskem kongresu.