Za zmernejše zmanjševanje ribolovnih kvot

Evropska komisija je predlagala nove količine celotnega dovoljenega ulova za staleže rib, ki so na voljo ribiškim plovilom iz EU. Za večino ribjih staležev predlaga bolj zmerno, največ 15-odstotno zmanjšanje kvot glede na lani.

Objavljeno
16. oktober 2009 17.26
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA

Bruselj - Evropska komisija je predlagala nove količine celotnega dovoljenega ulova za staleže rib, ki so na voljo ribiškim plovilom iz EU. Za večino ribjih staležev predlaga bolj zmerno, največ 15-odstotno zmanjšanje kvot glede na lani, za polenovko pa naj bi bilo znižanje na nekaterih področjih 25-odstotno.

 

Kot na podlagi znanstvenih dognanj ugotavljajo v Bruslju se je stanje mnogih ribjih staležev v evropskih vodah od leta 2005 izboljšalo, vendar je bil napredek počasen.

 

Če je bila leta 2005 pri 32 od 34 ocenjenih ribjih staležev ribolovna kvota presežena, se je ta delež letos zmanjšal na 30 od 35 staležev. Poleg tega se je po navedbah komisije število ribjih populacij, za katere znanstveniki svetujejo moratorij na ulov, zmanjšalo s 24 na 17.

 

Ker pa je poročanje ribiških plovil pomanjkljivo in so bile meritve nezadostne, podatki o stanju približno 57 staležev niso znani, poudarjajo v Bruslju. Komisija obenem ugotavlja, da je bil napredek za zagotovitev trajnostnega gospodarjenja z vsemi evropskimi ribjimi staleži v zadnjih letih počasen. Flote se namreč niso mogle dovolj hitro prilagoditi nasvetom znanstvenikov, zato so bile v nekaterih primerih količine celotnega dovoljenega ulova nad količinami, ki bi bile trajnostne.

 

"Zelo smo si prizadevali, da bi bili naši predlogi tehtni, izvedljivi in pametni. Posvetovali smo se s predstavniki sektorjev ter upoštevali njihova mnenja. Prepričan sem, da se mnogo strokovnjakov v ribiškem sektorju strinja s trajnostnim izkoriščanjem ribiških staležev," je dejal evropski komisar za ribištvo Joe Borg.

 

Od zdaj naprej bodo tako predlogi o ribolovnih možnostih vsebovali zgolj celotni dovoljeni ulov, kvote in raven ribolova ter ukrepe, tesno povezane s koriščenjem kvot in ribolova.

 

Ta zmanjšanja upoštevajo nasvete znanstvenikov, vendar so bila prilagojena, da lahko na kratek rok ribolovnemu sektorju pomagajo prebroditi težke čase.