Začetek pogovorov med Beogradom in Prištino

V Bruslju se bodo danes pod pokroviteljstvom EU začeli pogovori med Srbijo in Kosovom. To bodo prvi neposredni pogovori med stranema na visoki ravni, odkar je Kosovo leta 2008 razglasilo neodvisnost.

Objavljeno
08. marec 2011 13.46
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Bruselj - Po napovedih naj bi uvodoma govorili o trgovinskih sporazumih ter carinskih in premoženjskih vprašanjih, kasneje pa bi se posvetili težavnejšim temam, poroča slovenska tiskovna agencija STA.

Za Beograd so tokratni pogovori priložnost za "zgodovinsko spravo" med Srbi in kosovskimi Albanci, Priština pa upa, da bodo pogovori prinesli izboljšanje napetih odnosov med državama in rešili težave, s katerimi se v svojem vsakdanu srečujejo tako kosovski Albanci kot Srbi.

Pogajanja bo na srbski strani vodil politični direktor srbskega zunanjega ministrstva Borko Stefanović, Prištino pa bo zastopala podpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri. Posrednik EU na pogovorih bo odposlanec visoke zunanje predstavnice EU Catherine Ashton za Kosovo Robert Cooper.

Po napovedih srbskih medijev bi tokratni pogovori lahko trajali dva dni, sicer pa naj bi pogovori na ravni strokovnjakov potekali v Bruslju v več etapah in sicer vsake dva ali tri tedne.

Kosovo je 17. februarja 2008 razglasilo samostojnost. Doslej jo je priznalo 75 držav, med njimi večina evropskih držav, tudi Slovenija. Srbija kosovske samostojnosti ne priznava, še piše STA.