Začetek sojenja Demjanjuku konec novembra

Sojenje domnevnemu nacističnemu zločincu Johnu Demjanjuku, ki je obtožen, da je med drugo svetovno vojno sodeloval pri umoru več tisoč ljudi, se bo začelo konec novembra.

Objavljeno
07. oktober 2009 10.56
Ma. J.
Ma. J.
München - Sojenje domnevnemu nacističnemu zločincu Johnu Demjanjuku, ki je obtožen, da je med drugo svetovno vojno v nemškem nacističnem taborišču sodeloval pri umoru več tisoč ljudi, se bo začelo konec novembra. Münchensko sodišče je za datum začetka sojenja, ki se bo predvidoma končalo maja prihodnje leto, določilo 30. november.

89-letni Demjanjuk je obtožen sodelovanja pri umoru 27.900 ljudi, ki so bili med drugo svetovno vojno zaprti v koncentracijskem taborišču Sobibor v okupirani Poljski. Sam sicer trdi, da je nedolžen, saj v času druge svetovne vojne nikoli ni bil paznik v omenjenem taborišču, ampak je bil vojak Rdeče armade, ki so ga zajeli nemški vojaki. Demjanjuku grozi zaporna kazen v višini 15 let.

Demjanjuk je v ZDA kot begunec prispel leta 1952 in se naselil v Clevelandu, kjer je delal v avtomobilski industriji. Leta 1988 je bil v Izraelu obsojen na smrt zaradi zločinov proti človečnosti, potem ko so ga tisti, ki so preživeli holokavst, prepoznali kot zloglasnega "Ivana Groznega", paznika v koncentracijskem taborišču Treblinka. Izraelsko višje sodišče je obsodbo kasneje ovrglo, saj so dokumenti nekdanje Sovjetske zveze dokazali, da je bil "Ivan Grozni" najverjetneje nek drug moški.