Začetek sojenja kosovskim Albancem

Na srbskem sodišču za vojne zločine v Beogradu se je začelo sojenje skupini 17 nekdanjih pripadnikov Osvobodilne vojske Kosova, obtoženih umora, posilstva in mučenja srbskih civilistov v mestu Gnjilane leta 1999.

Objavljeno
24. september 2009 21.13
Kosovski Albanci med zasedanjem zahodnih diplomatov
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Beograd - Na srbskem sodišču za vojne zločine v Beogradu se je začelo sojenje skupini 17 nekdanjih pripadnikov Osvobodilne vojske Kosova, obtoženih umora, posilstva in mučenja srbskih civilistov v mestu Gnjilane leta 1999.

Kot je povedal tiskovni predstavnik sodišča Bruno Vekarić, gre za sojenje z visokim tveganjem zaradi morebitnega maščevanja nad Srbi.

 

Devet osumljencev so prijeli konec lanskega leta na jugu Srbije v bližini meje s Kosovom, medtem ko so ostali pobegnili in jim sodijo v odsotnosti. Omenjena skupina kosovskih Albancev je obtožena ugrabitve 153 Srbov in uboja ter pohabljanja najmanj 80 med njimi.

Osumljenci naj bi posiljevali ženske ter mučili zapornike, ki so jim med drugim lomili prste, pulili nohte in zobe. Da bi prekrili svoj zločin, naj bi nekdanji pripadniki OVK razkosali trupla žrtev, jih spravili v smetnjake ter jih nato odvrgli v bližnje jezero.