Nekdanjemu papeževemu majordomu sodijo za zaprtimi vrati

Paolo Gabriele, ki je hotel razgaliti korupcijo v ozadju najvišjih predstavnikov Cerkve, grozi do štiri leta zapora.

Objavljeno
29. september 2012 11.49
Posodobljeno
29. september 2012 12.05
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Vatikan - V Vatikanu se je danes začelo sojenje nekdanjemu majordomu papeža Benedikta XVI., Paolu Gabrieleju, ki je obtožen kraje papeževih dokumentov in njihovega posredovanja javnosti. Današnji del sojenja se je zaključil, proces bodo nadaljevali v torek. Po navedbah predsednika sodišča Giuseppeja Della Torra bi sojenje lahko zaključili v štirih dneh.

V torek naj bi pred sodiščem pričal tudi obtoženi majordom, po poročanju APA povzema Slovenska tiskovna agencija.

Sojenje je potekalo v sodni dvorani za apsido bazilike svetega Petra, skriti pred očmi javnosti in televizijskimi kamerami, procesu je lahko prisostvovalo le deset novinarjev.

Če bo obtoženi Paolo Gabriele, ki je bil kot majordom eden od najožjih papeževih sodelavcev, spoznan za krivega, mu grozi do štiri leta zapora.

Gabriele je obtožen namerne kraje dokumentov s papeževe pisalne mize, ki jih je nato predstavil preiskovalnemu novinarju Gianluigiju Nuzziju, ta pa je prejete zaupne podatke objavil. Nekdanji papežev majordom je sicer dejal, da je hotel razgaliti »zlo in korupcijo« v ozadju najvišjih predstavnikov Cerkve. Obenem je izrazil razočaranje nad skrivnostnostjo v Vatikanu, od skrivnostnega izginotja hčerke vatikanskega uslužbenca leta 1983 do dvojnega umora in kasnejšega samomora s strani člana švicarske garde, ki običajno varuje Vatikan, leta 1998.

Obtoženi je krivdo že priznal. Papeža je obenem zaprosil za odpuščanje in po navedbah strokovnjakov ga bo papež v primeru obsodbe pomilostil. Obenem se pojavljajo tudi namigi, da je v primer vpletenih več ljudi, predvsem kardinalov, in da bo Gabriele zgolj žrtveno jagnje za utišanje afere Vatileaks.

Gabrieleja so aretirali sredi maja, potem ko so v njegovem stanovanju odkrili vrsto zaupnih dokumentov, poleg tega še ček v vrednosti 100.000 evrov, izdan za papeža, ter kepo zlata, ki jo je papež nekoč dobil v dar. Po 53 dneh preiskovalnega pripora so Gabrieleju sredi julija odredili hišni pripor, danes po se je prvič usedel na zatožno klop vatikanskega sodišča.