Začetek sojenja obtoženemu za napad na veleposlaništvo

Na sodišču v Beogradu se je začelo sojenje edinemu obtoženemu za požar na ameriškem veleposlaništvu v Beogradu. Požar je izbruhnil po tem, ko so potekali množični protesti proti neodvisnosti Kosova.

Objavljeno
04. november 2009 19.52
Mo. B./STA
Mo. B./STA
Beograd  - Na sodišču v Beogradu se je danes začelo sojenje edinemu obtoženemu za požar na ameriškem veleposlaništvu v Beogradu 21. februarja lani. Požar je izbruhnil po tem, ko so v srbski prestolnici tisti dan potekali množični protesti proti neodvisnosti Kosova, v njem pa je ena oseba izgubila življenje.

Milan Živanović je obtožen povzročitve hudega kaznivega dejanja ogrožanja javne varnosti, za katero je zagrožena kazen od dveh do 12 let zapora, ter kraje. Tožilstvo mu med drugim očita, da je poslopje veleposlaništva ZDA v Beogradu najprej obmetaval s kamenjem, nato pa tudi vdrl v zgradbo in skupaj s še nekaterimi uničeval inventar veleposlaništva. Bil naj bi tudi soodgovoren za požar, ki je kasneje izbruhnil v poslopju, in v katerem je umrl Zoran Vujović iz Novega Sada.

Živanović zanika krivdo in vztraja, da ni zanetil požar. Ko je skupaj s še nekaterimi res vdrl v poslopje ameriškega veleposlaništva, naj bi pri sebi ne imel nobenih vnetljivih sredstev, sicer pa priznava, da se tistega večera le delno spominja, saj je bil pod vplivom alkohola. Kot je še dejal, je v nemirih pred in v veleposlaništvu ZDA sodeloval "na krilih patriotizma", ki so mu ga pred tem vzbudili govorniki na shodu "Kosovo je Srbija" pred poslopjem srbskega parlamenta.

Množičnega protestnega shoda proti nekaj dni pred tem razglašeni neodvisnosti Kosova se je udeležilo več kot pol milijona ljudi. Sprva je shod potekal mirno, ob koncu pa so izbruhnili izgredi, v katerih je sodelovalo več tisoč protestnikov. Ti so med drugim vdrli v veleposlaništvo ZDA, napadena pa so bila tudi nekatera druga veleposlaništva, med drugim turško, nemško, britansko, hrvaško, belgijsko in veleposlaništvo BiH.