Začetek sojenja znova preložili

začetek sojenja Radovanu Karadžiću je zaradi "administrativnih razlogov" prestavljeno. Sodniki preučujejo tudi zahtevo Karadžića za daljši čas za pripravo obrambe, zato je možno, da se sojenje še nekaj časa ne bo začelo.

Objavljeno
06. oktober 2009 19.31
Ka.K./STA
Ka.K./STA
Haag - Sojenje nekdanjemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću se bo začelo najmanj dva dni kasneje, kot je bilo predvideno, torej 21. oktobra, je sporočil predsedujoči sodnemu senatu haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije O-Gon Kwon.

 

Sodnik O-Gon Kwon je še dodal, da je odločitev o preložitvi začetka sojenja z 19. na 21. oktober posledica "administrativnih razlogov".

 

Napovedal je še, da bi začetek sojenja lahko znova preložili, saj je Karadžić zahteval več časa za pripravo obrambo, njegovo zahtevo pa sodniki še preučujejo. Dodal je še, da je pomembno samo to, da bo sojenje pravično in hitro.

 

Karadžić, ki so ga po 13 letih skrivanja prijeli julija lani v Beogradu, je pred haaškim sodiščem obtožen genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH (1992-1995). Obtožnica ga ob genocidu v Srebrenici med drugim bremeni tudi za skoraj štiriletno obleganje Sarajeva, v katerem je umrlo več kot 10.000 ljudi.