Začetek tekme v vesolju?

Kitajski general Xu je izjavil, da se je »oboroževalna tekma preselila v vesolje ..., kar je zdaj glavni trend in zgodovinska nujnost«. Ameriške oblasti sedaj natančno preiskujejo, kaj točno je pomenila takšna izjava.

Objavljeno
11. november 2009 20.35
Zorana Baković
Zorana Baković
Peking – Kitajski vrh je že napel ušesa, saj pričakuje, da bo ameriški predsednik Barack Obama med prvim uradnim obiskom v Pekingu prihodnji teden odnose med silama končno poimenoval »strateško partnerstvo«. To bo stopnja više v primerjavi z obdobjem Georgea Busha, ko je Washington Kitajsko poimenoval za »odgovorno delničarko« v veliki igri ustvarjanja novega reda.


Medtem ko v Pekingu pričakujejo, da ZDA na vsakem, zlasti na vojaško-tehnološkem področju pokažejo, da se za višjo obliko partnerstva skriva celoten koncept »strateškega prepričevanja«, ki bi pomenilo, da lahko državi sodelujeta na vseh področjih brez strahu, da druga drugo varnostno ogrožata, v Obamovi ekipi še vedno podrobno analizirajo izjavo generala Xu Qilianga, poveljnika kitajskega vojnega letalstva, da se je »oboroževalna tekma preselila v vesolje ..., kar je zdaj glavni trend in zgodovinska nujnost«.

General je morda povedal preveč

General Xu je to izjavil v intervjuju za Dnevnik narodnoosvobodilne vojske ob 60. obletnici vojnega letalstva, ki so jo v Pekingu praznovali v sredo. Čeprav so kitajski diplomati in celo sam predsednik Hu Jintao takoj poskušali to izjavo omiliti in so prisegali na miroljubnost, so jo tuji vojaški analitiki sprejeli kot znamenje, da je Kitajska že zakoračila v vesoljsko areno, v Washingtonu pa je okrepila tisto politično smer, ki je nezadovoljna z Obamovo pripravljenostjo, da azijski sili na široko odpre vrata, in je prepričana, da je končni cilj Kitajske izriniti ameriško prevlado in prevzeti globalno vodstvo.


Več v tiskani izdaji četrtkovega Dela.