Začetek velikonočnega slavja

Papež Benedikt XVI. je danes z mašo v baziliki sv. Petra na velikonočni četrtek začel z velikonočnim slavjem. Med mašo je 79-letni papež blagoslovil sveto olje, ki se uporablja pri zakramentih.

Objavljeno
05. april 2007 23.10
Benedikt XVI. je imel mašo v starodavnem mestu in romarskem središču Efez
Vatikan - Papež Benedikt XVI. je danes, na veliki četrtek, v baziliki svetega Janeza v Lateranu opravil tradicionalni obred umivanja nog in s tem simbolično izrazil svojo pripravljenost služenju cerkvi. Pridigo ob dnevu, ko se kristjani spominjajo Jezusove zadnje večerje, pa je papež posvetil prav slednji.

V simbolični gesti je Benedikt XVI. z vodo iz zlatega vrča polil stopala 12 vernikov, oblečenih v bela ogrinjala, in jih osušil z belo krpo ter s tem spomnil na ponižnost Jezusa Kristusa do njegovih apostolov med zadnjo večerjo. Slednja vernike opominja, da morajo služiti drugim.

Pri maši zadnje večerje, ki je tradicionalen obred velikega četrtka, se posebej poudarja pomen evharistije, duhovniške službe in zapovedi ljubezni, ki jih je po verovanju kristjanov Jezus dal svojim učencem pri zadnji večerji.

Denarna volila, zbrana med mašo zadnje večerje v Lateranu, bo Cerkev tokrat namenila obnovi zdravstvenega doma v somalijski prestolnici Baidoa, so sporočili iz Vatikana.

Papeža te dni čaka še več obredov. Na velikonočni petek se bo udeležil križevega pota, v soboto pa velikonočnega bedenja. Na velikonočno nedeljo bo papež na trgu svetega Petra daroval mašo, nato pa bo sledil njegov blagoslov urbi et orbi (mestu in svetu).

Kristjani po vsem svetu v nedeljo praznujejo veliko noč, največji in najstarejši praznik krščanstva, ki je povezan s temeljem njihove vere - vstajenjem Jezusa Kristusa od mrtvih. Z velikim četrtkom se pričenja velikonočno tridnevje. Verni se v teh dneh spominjajo Kristusovega trpljenja, njegove smrti na križu in vstajenja.

Velika noč se določa po luninem koledarju na prvo nedeljo po prvi pomladanski luni.